Vijf jaar geëist voor mensenhandel

Het OM eist vijf jaar gevangenisstraf tegen een 37-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van seksuele uitbuiting van twee vrouwen gedurende meerdere jaren.

De officier van justitie verwijt verdachte dat hij misbruik heeft gemaakt van de afhankelijke en kwetsbare positie van de slachtoffers. De officier is van mening dat verdachte bewust contact zoekt met meisjes, die op dat moment kwetsbaar in het leven staan en in het bijzonder ontvankelijk zijn voor aandacht en liefde. Verdachte is in die contacten voornemend en galant en weet hen in korte tijd los te weken van hun vertrouwde omgeving, familie, vrienden en kennissen. Verdachte heeft de slachtoffers gehuisvest en heeft hen vrijwel geen keuze gelaten dan te werken in de prostitutie. Verdachte heeft één en ander kracht bijgezet door het gebruik van geweld en schroomde ook niet de slachtoffers te misleiden door hen voor te spiegelen dat het verdiende geld zou worden geïnvesteerd. Dit zou zich hebben afgespeeld vanaf 2006.

Misdaad mag niet lonen

Uit het dossier blijkt volgens de officier van justitie dat verdachte op uiterst laakbare wijze heeft geprofiteerd van de werkzaamheden van de slachtoffers en schuwde het hanteren van geweld niet. Hij heeft de belangen van de slachtoffers ondergeschikt gemaakt aan zijn eigen financieel belang. De officier houdt de verdachte ervoor verantwoordelijk dat hij grove inbreuk heeft gemaakt op hun geestelijke en lichamelijke integriteit en zich daarbij heeft laten leiden door zijn eigen persoonlijk belang en zucht naar financieel gewin. De officier stelt het wederrechtelijk verkregen voordeel op ruim een half miljoen euro. Bij toewijzing zal dit bedrag voor een groot deel terugvloeien naar de slachtoffers.