OM eist gevangenisstraf vanwege mensensmokkel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 50-jarige man uit Leeuwarden vanwege mensensmokkel.

In een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee kwam de man in 2015 naar voren als mensensmokkelaar. Met zijn aanhouding en die van een medeverdachte verijdelde de marechaussee de smokkel van een groep Syrische Koerden vanuit Irak.

De behandeling van de strafzaak tegen de medeverdachte is voor onbepaald tijd uitgesteld, omdat er dinsdag geen tolk beschikbaar was.

Vervalste paspoorten

De verdachten maakten gebruik  van vervalste paspoorten en visa om de migranten naar Europa te smokkelen. De reissom bedroeg 10.000 euro per persoon. De officier van justitie van het Landelijk Parket hield de verdachte ook verantwoordelijk voor het witwassen van een bedrag van 40.000 euro smokkelgeld.

Volgens de officier van justitie had de verdachte voor eigen gewin gebruik gemaakt van de kwetsbare positie van anderen door grote geldbedragen te vragen voor de illegale reis. Het betaalde smokkelgeld moet ook worden terugbetaald als het aan het OM ligt.

De rechtbank doet op 20 februari uitspraak.