25 maanden geëist voor uitbuiting illegaal zonder verblijfsvergunning

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van 25 maanden geëist tegen een 43-jarige eigenaar van een rotibakkerij in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie verwijt de man arbeidsuitbuiting en mensensmokkel.

De verdachte liet alleen illegalen werken in zijn rotibakkerij, waaronder zijn eigen broer. De werkomstandigheden waren erbarmelijk. De keuken was smerig en er liepen muizen rond. Het was er extreem heet en er was geen afzuiging. Het was de werknemers verboden naar buiten te gaan. Zij sliepen in het bedrijfspand omdat zij zulke lange dagen maakten dat het reizen naar huis niet zinvol was. En zij kregen hier niet tot nauwelijks voor betaald, in tegenstelling tot wat met hen was afgesproken. Ook werden de werknemers bedreigd.

Ernst van de feiten

Vanwege hun illegale verblijf in Nederland bevonden de illegale werknemers zich in een kwetsbare positie. Bij verlies van dit werk hadden zij geen enkele vorm van inkomen. Geen geld is geen dak boven je hoofd, geen eten en medische zorg voor de illegaal zelf maar ook voor zijn familie in het thuisland. De illegaliteit maakte dus dat deze mannen gedwongen waren voor een hongerloontje en onder deze omstandigheden te blijven werken.

Volgens de officier van justitie is er sprake van uitbuiting en van mensensmokkel door deze illegalen uit winstbejag te werk te stellen, onderdak te verlenen in de rotibakkerij in Amsterdam en daarvoor loon te betalen dat veel lager was dan afgesproken en ver onder het wettelijk minimum loon lag. Dit terwijl de verdachte wist dat zijn werknemers illegaal in Nederland verbleven. Door altijd en alleen maar met illegalen te werken heeft hij daar een gewoonte van gemaakt.

Strafeis

Naast een gevangenisstraf van 25 maanden eist de officier een ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel van bijna 3 ton evenals toewijzing van de vordering van twee van de werknemers en toepassing van de Schademaatregel.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.