5 jaar cel voor hoofdverdachte mensensmokkel

De rechtbank in Zwolle heeft de hoofdverdachte in een strafproces over mensensmokkel dinsdag veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. Ook moet hij bijna  twee ton aan criminele winsten aan de Staat terugbetalen.

Tegen de 37-jarige man uit Eindhoven was vorige maand door de officier van justitie van het Landelijk Parket 7 jaar cel geëist. De opgelegde straffen voor drie medeverdachten uit Eindhoven, Putten en Duitsland liepen uiteen van 24 maanden tot 3 en 4 jaar. Een deel van deze straffen is voorwaardelijk.

Het strafrechtelijk onderzoek, dat is uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, bracht in 2014 en 2015 aan het licht dat op grote schaal Syrische vluchtelingen via Italië, Hongarije en Oostenrijk werden gesmokkeld. De smokkelorganisatie bestond uit ronselaars, die in verschillende landen vluchtelingen wierven en chauffeurs regelden, geldkoeriers, underground bankiers en vervalsers van officiële documenten.

Zoveel mogelijk geld

De officier van justitie schetste de rechtbank vorige maand bij de behandeling van de zaak een criminele organisatie, die zich richtte op mensensmokkel en het witwassen van misdaadgeld. Het doel van de organisatie was zoveel mogelijk geld te verdienen.