Jaar gevangenisstraf geëist tegen mensenhandelaar

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf maanden geëist tegen een 25-jarige man. Hij wordt verdacht van seksuele uitbuiting van een minderjarige vrouw in een hotel in Akersloot. Ook heeft hij een andere vrouw bedreigd.

De rechtbank in Alkmaar heeft verdachte op 15 december 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden. Tegen dit vonnis heeft het OM hoger beroep ingesteld, omdat het de straf te laag vond.

Nachtportier

Een opmerkzame nachtportier van het hotel ziet dat op 27 juli 2016 twee vrouwen en twee mannen naar een hotelkamer gaan. In de loop van de avond komen vier mannen op bezoek in die kamer; de bezoeken duren ongeveer dertig minuten. De nachtportier belt met de politie omdat hij prostitutie vermoedt, mogelijk met een minderjarig meisje.

Prostitutie

De politie houdt bij het hotel iemand aan die heeft gereageerd op een advertentie; het blijkt inderdaad om prostitutie te gaan. Uit onderzoek blijkt dat verdachte de kamer heeft geboekt en betaald en aanwezig was die avond. Daarnaast acht het OM bewezen dat hij haar naar die kamer bracht en geld heeft verdiend aan de seksuele handelingen die zij uitvoerde.

Minderjarig

Volgens de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), staat vast dat één van de vrouwen in de hotelkamer minderjarig is. “Blijkens de gegevens van de IND is zij op dat moment zeventien jaar.”

Kwetsbaar

De AG vindt dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is in deze zaak. “Ik vind het heel ernstig dat verdachte zich met anderen schuldig heeft gemaakt aan mensenhandel van een minderjarige. Zij was een minderjarig, kwetsbaar meisje en daar heeft verdachte met zijn mededaders misbruik van gemaakt. Verdachte heeft met zijn handelen enkel oog gehad voor eigen financieel gewin. Hij heeft zich niet bekommerd om de lichamelijke integriteit van haar, waarbij hij een leidinggevende rol heeft gehad.”

Bekende

De AG laat ook meewegen in het eisen van een hogere straf dat verdachte bekend is bij politie en justitie vanwege geweldsdelicten. “Ik acht daarom een langere gevangenisstraf dan de rechtbank heeft opgelegd passend en geboden.”

Het Gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.