Mensenhandel, afdreiging én uitlokking moord in een opmerkelijk onderling verband

De rechtbank in Leeuwarden behandelde deze week zaken die op twee verschillende dagen gepland waren maar die een opmerkelijk onderling verband hebben. Dinsdag stonden twee mannen terecht voor mensenhandel, het voordeel trekken uit seksuele uitbuiting, afdreiging en mishandeling waarbij een 35-jarige vrouw het slachtoffer was. Vandaag staat dit zelfde slachtoffer als verdachte voor de rechtbank op verdenking van een mislukte uitlokking tot moord. Hoe zit dit in elkaar?

De 35-jarige vrouw zat samen met de 34-jarige verdachte uit Elburg vrijwillig in de prostitutie. Deze vrijwilligheid hield na enige tijd op. De man mishandelde haar en hield al haar inkomsten voor zichzelf. De vrouw wilde uit deze situatie ontsnappen en zag geen andere uitweg dan de Elburger om het leven te laten brengen. Daarvoor benaderde zij een 45-jarige man uit Sneek. Zij maakte afspraken met de Sneker om de ‘klus’ voor € 11.000,00 uit te laten voeren. Hij ontving het geld maar de opdracht bleef steken in de voorbereidingsfase. Daarna begon man uit Sneek de vrouw te bedreigen door te zeggen dat hij de opgenomen gesprekken rond de te plannen moord zou gaan delen tenzij zij hem geld zou betalen. Hij gaf aan dat zij in de prostitutie moest werken om hem zo te betalen. Zij heeft uiteindelijk € 26.000,00 aan hem betaald.

Eisen

De officier eiste tegen de 34-jarige man uit Elburg 24 maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij wordt verdacht van het voordeel trekken uit seksuele uitbuiting, mishandeling, voorhanden hebben van een vuurwapen en witwassen. Het witwassen ziet op het voor zich zelf houden van de inkomsten van de vrouw.

De 45-jarige man uit Sneek hoorde 42 maanden waarvan vier voorwaardelijk tegen zich eisen voor afdreigen, het voordeel trekken uit seksuele uitbuiting, witwassen en bezit van een boksbeugel en een nep-vuurwapen. Hier gaat het bij witwassen om de besteding van het geld dat hij ontving uit de afdreiging. Hij zou daar vakanties en cadeaus van hebben betaald.

Wat het OM betreft is de mislukte uitlokking tot moord wettig en overtuigend te bewijzen en eist tegen de 35-jarige vrouw twaalf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Op 31 januari wordt het onderzoek in alle zaken gesloten waarna de rechtbank op 11 februari uitspraak doet.