Criminele uitbuiting van kwetsbare slachtoffers: OM eist 4 jaar cel

Een 22-jarige man uit Eindhoven moest zich vandaag bij de rechter verantwoorden voor mensenhandel. Zijn slachtoffers, waaronder een jongen van 13 jaar en zijn kwetsbare ex-vriendin, zou hij hebben aangezet tot het plegen van winkeldiefstallen. De criminele uitbuiting ging gepaard met bedreigingen en geweld. Het OM eist 4 jaar cel tegen de man.

Op 1 februari 2023 werd bij een supermarkt in Eindhoven een 13-jarige jongen als verdachte aangehouden voor winkeldiefstal. Hij zou voor bijna €400 aan Nicotinell producten hebben buitgemaakt. De jongen verklaarde dat hij dit voor iemand anders moest doen en dat hij daartoe werd gedwongen. De man had hij leren kennen op de kermis en hij kende hem alleen als ‘Sluwe Vos’. Het telefoonnummer van de man stond in WhatsApp opgeslagen onder de naam ‘Grote Broer’.

Winkeldiefstal

Door de politie werd vervolgens onderzoek gedaan naar mogelijke criminele uitbuiting van de jongen. Uit onder andere beelden van de diefstal en verklaringen van slachtoffers en getuigen blijkt dat de verdachte de jongen bewoog tot het stelen van Nicotinell producten. Vervolgens moest hij deze bij een andere supermarkt inruilen voor geld. Het geld moest de jongen afstaan aan de verdachte. Hij zou het geld onder andere gebruiken om zijn lachgasverslaving in stand te houden. De jongen werd verder onder druk gezet met de dreiging dat zijn 8-jarig zusje wat aangedaan zou worden. Op deze manier ontstond een uitbuitingssituatie waaraan de jongen zich niet kon onttrekken. Ook de ex-vriendin van de verdachte werd niet gespaard. Zij moest, net als de jongen, winkeldiefstallen plegen. Bovendien werd zij meerdere keren mishandeld, waardoor drie keer de tanden gedeeltelijk uit haar mond werden geslagen en ze een bloedneus opliep.

Prooi

De officier van justitie verwijt de verdachte dat hij misbruik maakte van kwetsbare slachtoffers: ‘Beide slachtoffers zaten helemaal vast in de klauwen van verdachte. Deze ‘sluwe vos’ had hen helemaal klem en wist hen te dwingen tot dingen die zij zelf absoluut niet wilden doen. Dingen die tegen hun principes zijn en waardoor zijn ex-vriendin zelfs ook een strafblad heeft gekregen. Ze deden dat niet om er zelf beter van te worden, maar omdat ze zo klem zaten dat ze geen enkele andere uitweg zagen dan mee te werken. Beide slachtoffers zijn ten prooi gevallen aan verdachte.’

Eis

Het OM eist 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Naar oordeel van het OM zijn daarnaast een aantal bijzondere voorwaarden noodzakelijk, waaronder een klinische behandeling voor de lachgasverslaving. Ook eist het OM een contactverbod met de slachtoffers voor 5 jaar. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Criminele uitbuiting

Criminele uitbuiting is een relatief nieuwe vorm van mensenhandel, die in 2013 expliciet strafbaar is gesteld in Nederland. Hiervan is sprake is wanneer een persoon wordt gedwongen tot het plegen van strafbare feiten en de uitbuiter profijt trekt uit de opbrengsten hiervan. Criminele uitbuiting is net als arbeidsuitbuiting en seksuele uitbuiting een vorm van mensenhandel. Meer informatie: Mensenhandel | Openbaar Ministerie (om.nl).