OM onderzoekt zuurstofmasker MH17

Gisteravond heeft minister Timmermans gezegd dat er bij één van de slachtoffers van de MH17 een ‘zuurstofkapje’ is aangetroffen. Daarmee is de indruk gewekt dat inzittenden mogelijk langer in leven zijn geweest.

Bij het identificatieonderzoek is inderdaad een zuurstofmasker aangetroffen. Het betreft een slachtoffer met niet Nederlandse nationaliteit. Het zuurstofmasker was bevestigd met een elastiek om de nek van het slachtoffer.  Het zuurstofmasker is door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op vingerafdrukken, speeksel en DNA. Dit onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd. Hoe en wanneer het zuurstofmasker bij het slachtoffer om de nek is gekomen, is onbekend. De betrokken nabestaanden zijn hier destijds over geïnformeerd. Bij geen van de andere geborgen slachtoffers is een zuurstofmasker aangetroffen.

Het zuurstofmasker dat op het slachtoffer is aangetroffen, is van hetzelfde type zoals dat ook wordt gebruikt in een Boeing 777. Een dergelijk zuurstofmasker komt tevoorschijn als de druk in het toestel wegvalt en is bedoeld voor de bemanning en passagiers zodat normaal ademen in bepaalde situaties mogelijk blijft.

We begrijpen dat onder nabestaanden de vraag leeft waarom dit niet eerder naar buiten is gebracht. De reden hiervoor is dat het OM op dit moment nog onderzoek doet naar de toedracht en de betekenis van het aantreffen van dit zuurstofmasker.