Getuigenoproep onderzoek MH17

In het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 wordt door het internationale opsporingsteam een oproep gedaan aan getuigen in Oost-Oekraïne. Het opsporingsteam onderzoekt meerdere scenario’s. Een scenario gaat ervan uit dat vanuit deze regio de MH17 op 17 juli 2014 om 16.20 uur zou zijn neergehaald.

Binnen dit scenario zoekt het opsporingsteam getuigen die meer kunnen vertellen over het transport, de bemanning en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de regio Donbass in Oost-Oekraïne in de dagen voor en na de crash.

Eerder al is een algemene oproep voor getuigen gedaan tijdens de werkzaamheden van de internationale recoverymissie.  In het stadium waarin het strafrechtelijk onderzoek nu is, heeft het onderzoeksteam een duidelijker beeld van één van de mogelijke oorzaken van de crash. Het is daarom ook een logische stap om een tweede, meer specifieke oproep aan getuigen te doen.

Te vroeg voor conclusies

Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vast staat wat de oorzaak is van het neerstorten van vlucht MH17. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken over de oorzaak van de vliegramp. Om die reden wordt nadrukkelijk in deze oproep ook gevraagd om iedere andere informatie die kan helpen bij het oplossen van deze tragedie.

De getuigenoproep is vandaag online verspreid via websites en social media-kanalen van politie- en justitiediensten en nieuwssites van kranten en radio- en tv-stations. De oproep wordt gedaan in een video, waarin Russisch wordt gesproken met een Engelse ondertiteling.

De video toont beelden van het transport door Oost-Oekraïne van een BUK-raketsysteem op een dieplader. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen.

In de oproep wordt benadrukt dat ook kleine stukjes informatie behulpzaam kunnen zijn in het onderzoek. Getuigen die beschikken over relevante informatie die wijst in een andere onderzoeksrichting worden ook opgeroepen om contact op te nemen met het Joint Investigation Team (JIT).

Getuigen kunnen met hun informatie terecht op een website van het JIT, maar ook is er de mogelijkheid om per email of telefoon contact op te nemen.

Het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 wordt in het Joint Investigation Team uitgevoerd door Nederland, België, Oekraïne, Australië en Maleisië.

De nabestaanden van de slachtoffers zijn vanmorgen op de hoogte gebracht van de getuigenoproep.