Tweede catalogus met persoonlijke eigendommen van slachtoffers vliegramp MH17 beschikbaar

Aan de directe familieleden van slachtoffers van de vliegramp van Malaysia Airlines vlucht MH17 op 17 juli 2014 is dinsdag voor de tweede maal een overzicht ter beschikking gesteld van persoonlijke eigendommen. Deze digitale catalogus bevat foto’s van persoonlijke eigendommen die tussen 7 augustus 2014 en 31 maart 2015 in Nederland zijn aangekomen.

De eerste catalogus, met persoonlijke eigendommen die op 7 augustus in Nederland zijn geland, is eind februari 2015 aan de daartoe gemachtigde nabestaanden ter beschikking gesteld. Nabestaanden die in deze tweede catalogus een eigendom van hun omgekomen familielid herkennen krijgen dit in Nederland overgedragen door de familierechercheur.

De persoonlijke eigendommen die in de catalogus zijn opgenomen zijn nu beschikbaar voor de erfgenamen, omdat het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk beslag heeft opgeheven.

Er is vastgesteld dat zij geen informatie bevatten die voor het strafrechtelijk onderzoek naar de daders van de vliegramp van belang is. ‘Het is belangrijk dat de persoonlijke eigendommen, die even zovele aandenkens zijn, zo snel als mogelijk terecht komen bij de achtergebleven familieleden.’ zegt Hoofdofficier mr. Fred Westerbeke. ‘Veel persoonlijke eigendommen waarvan te achterhalen was aan wie ze toebehoorden zijn door de familierechercheurs eerder al bij de rechthebbende families gebracht. Van de eigendommen in de digitale catalogus is nog niet duidelijk aan welke inzittende ze toebehoren. ‘

Na het opheffen van het strafrechtelijk beslag heeft het OM de persoonlijke eigendommen eerst door het RIVM laten controleren op aanwezigheid van giftige of schadelijke stoffen. Vervolgens zijn ze overgedragen aan Malaysia Airlines die als vervoerder verantwoordelijk is voor de teruggave.

Nu alles zorgvuldig schoongemaakt en geregistreerd is, kunnen de daartoe gevolmachtigde nabestaanden aanspraak maken op de eigendommen die zij herkennen. Wanneer deze aanspraak wordt gehonoreerd, kunnen zij deze eigendommen in ontvangst nemen.  De digitale catalogus wordt uitsluitend gedeeld met directe familieleden of door hen gevolmachtigde personen.