Opsporingsmissie Oost-Oekraïne afgerond

De missie in het kader van het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 die ruim twee weken geleden van start ging in Oost-Oekraïne  is vandaag afgerond. Met ondersteuning van de OVSE is toegang verkregen tot de regio van Donetsk.

De belangrijkste doelstellingen van de missie lagen in deze regio. Er zijn op verschillende plekken grondmonsters genomen. Verder is technisch onderzoek gedaan om de locatie van zendmasten vast te stellen en de werking van het telefoonnetwerk in Oost-Oekraïne te kunnen controleren. De informatie die tijdens de missie is verzameld  wordt nu verder in Nederland onderzocht en geanalyseerd.

Geen toegang Loegansk

De missie was ook gericht op technisch onderzoek naar de zendmasten en het telefoonnetwerk in de regio van Loegansk. Dit laatste is tot op heden niet gelukt, omdat de vertegenwoordigers van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk (Luhansk People’s Republic) in gesprekken met de OVSE tot op heden geen toegang hebben willen verlenen tot het door hen gecontroleerde gebied.

De opsporingsmissie is door experts van de Nationale Politie en Defensie  uitgevoerd in opdracht van het Joint Investigation Team dat de vliegramp onderzoekt. De missie had tot doel om bewijs te verzamelen ter ondersteuning of verwerping van verschillende scenario’s over de toedracht van de vliegramp en werd gefaciliteerd door de OVSE.