Nieuwe update strafrechtelijk onderzoek MH17

Het Openbaar Ministerie heeft de nabestaanden van de slachtoffers van de crash met de MH17 een nieuwe update gestuurd over de stand van zaken in het strafrechtelijk onderzoek.

In de brief geeft het OM aan dat het Joint Investigation Team (JIT) verwacht voor de tweede helft van dit jaar het strafrechtelijk bewijs te kunnen leveren met welk type wapen en vanaf welke locatie de MH17 is neergeschoten. In diezelfde periode verwacht het JIT ook meer zicht te krijgen op mogelijke daders. Op welke termijn hun precieze betrokkenheid, identiteit en actuele verblijfplaats kunnen worden vastgesteld, valt nog niet aan te geven.

In de update wordt verder ingegaan op de manier waarop de lanceerlocatie van de raket kan worden vastgesteld en hoe radar- en satellietgegevens daar een bijdrage aan kunnen leveren. Ook worden de opties voor vervolging en berechting van de daders geschetst.

Informatiebijeenkomst

De brief aan nabestaanden wordt nader toegelicht in een informatiebijeenkomst voor nabestaanden op 7 maart a.s. Rond die datum wordt ook een briefing aan de media gegeven.

Inhoudelijke en logistieke informatie (tijdstippen, locatie enzovoorts) over de mediabijeenkomst wordt op een later moment aan journalisten verschaft.

JIT

De brief is verstuurd namens het Joint Investigation Team (JIT), waarin Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne samenwerken aan het strafrechtelijk onderzoek, gericht op vervolging en berechting van de daders.

De nabestaandenbrief is uitsluitend bestemd voor nabestaanden en zal derhalve niet aan journalisten worden verstrekt.