JIT-landen continueren samenwerking MH17-onderzoek

De opsporingsautoriteiten van de JIT-landen – Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland – hebben aan de vooravond van de start van het MH17-strafproces in Amsterdam de verlenging van hun samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met deze verlenging wordt onderstreept dat het onderzoek naar het neerhalen van MH17 parallel aan de start van de strafzaak onverminderd blijft doorlopen.

Vergroot afbeelding
Beeld: Loes van der Meer
JIT-coördinator en hoofdofficier Landelijk Parket Fred Westerbeke ondertekent de verlenging van de JIT-overeenkomst

Start strafproces

Maandag 9 maart om 10.00 uur start het strafproces tegen de vier verdachten - Girkin, Dubinskiy, Pulatov en Kharchenko. Zij worden vervolgd voor het doen verongelukken van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014, met de dood van de 298 inzittenden tot gevolg, en de moord op die inzittenden. De JIT-partners, die het onderzoek samen met Nederland hebben uitgevoerd, zullen aanwezig zijn bij de zitting voor de rechtbank Den Haag in het Justitieel Complex Schiphol.

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie en leider van het MH17-team, Digna van Boetzelaer: ”Het MH17-onderzoek is een zaak van lange adem. Dat Nederland morgen met de vervolging tegen de vier verdachten begint betekent niet dat het onderzoek daarmee klaar is. Ik zie het strafproces als een belangrijke stap op weg naar waarheidsvinding en verantwoording. De lange tijd van het onderzoek heeft op de nabestaanden van de MH17 slachtoffers een zware wissel getrokken. Ik ben vooral voor hen opgelucht dat de rechtsgang nu van start gaat. Het Openbaar Ministerie is er klaar voor.”

Met de ondertekening bevestigen de JIT-partners de jarenlange goede onderlinge samenwerking en de continuering daarvan. Zij spraken bovendien opnieuw hun vertrouwen in het Nederlands rechtssysteem uit.

Vergroot afbeelding
Beeld: Loes van der Meer

Kranslegging

Vanochtend hebben de JIT-landen een bezoek gebracht aan het MH17-monument te Vijfhuizen en hebben hun vertegenwoordigers een krans neergelegd om alle 298 omgekomen inzittenden van vlucht MH17 te herdenken.

Kranslegging bij MH17-monument