Geldboete tot 200 000 euro en werkstraf voor overtredingen BRZO bedrijf Elementis

Het Functioneel Parket heeft vandaag geldboetes tot 200.000 euro en een werkstraf van 80 uur geëist tegen de BRZO inrichting Elementis Specialties Netherlands (hierna: Elementis) en haar directeur. Het Openbaar Ministerie is van mening dat de inrichting van januari 2013 tot april 2014 in werking werd gehouden terwijl het niet aan de veiligheidsvoorschriften van BRZO inrichtingen voldeed. Er werd in die periode gewerkt in strijd met de eigen procedures en er was geen ingevoerd veiligheidsbeheersysteem.

BRZO bedrijven worden frequenter en intensiever geïnspecteerd dan minder risico gevende bedrijven en de inspecties vinden in teamverband van drie overheden plaatst. De drie overheden die deze inspecties doen zijn de Inspectie SZW , de Veiligheidsregio waarbinnen het bedrijf ligt en de Omgevingsdienst. Vanaf 2014 tot nu zijn jaarlijks minstens 2 keer activiteiten vanuit deze toezichthoudende instanties geweest richting Elementis. Het beeld dat daaruit voorkomt is volgens de officier somber. Het bedrijf wil of kan niet inzien dat het niet goed gaat op het gebied van veiligheid. Elementis behoort daardoor tot de groep van 30 slechts presterende BRZO bedrijven in Nederland.

Strafmaat

Bij de strafmaat is de ernst van de feiten en de houding van het bedrijf meegewogen. De officier vindt een geldboete van 200.000 euro waarvan 50.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar voor Elementis op zijn plaats. Een bijzondere voorwaarde daarbij is dat na 1 maand na het ingaan van de proeftijd een aankondiging wordt gedaan in Chemiemagazine en het blad ARBO. Deze aankondiging dient weer te geven waarvoor het bedrijf Elementis is veroordeeld. De directeur hoorde een werkstraf van 80 uur tegen zich eisen evenals een geldboete van 10.000 euro. Daarnaast kondigt de officier een ontnemingsvordering van 3.553.000 euro aan en verzoekt hij de rechtbank om publicatie van het vonnis.