Celstraf van 24 maanden geëist voor stroperij en wapenbezit

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam 24 maanden gevangenisstraf geëist tegen de hoofdverdachte in een strafzaak met betrekking tot stroperij en illegaal wapenbezit. De andere 8 verdachten wordt medeplegen verweten. De verdachten waren vooral actief in natuurgebied Kootwijk-Loobos.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de hoofdverdachte werd eind 2014 gestart na een aantal signalen waaronder een anonieme brief waarin de man werd beschuldigd van stropen en het geworven vlees inbrengen in een jaarlijkse barbecue. De meedogenloosheid van het stropen kwam in het daarop volgende onderzoek duidelijk naar voren in de vele tapgesprekken en WhatsApp berichten tussen de hoofdverdachte en de medeverdachten.

Volgens de officier was geen dier veilig als de hoofdverdachte op pad was. Hij schoot dieren dood en schepte erover op bij zijn kameraden. En dat terwijl hij niet in het bezit was van een jachtakte en een wapenvergunning. In slechts vier maanden tijd doodt hij minstens 60 ganzen en andere vogels, reeën, wilde zwijnen en een big. Ook dieren als katten, een hond en een roofvogel werden gedood. Daarbij werd het dierenwelzijn niet in acht genomen.

In het verleden was de hoofdverdachte in het bezit van een jachtakte, hij kent de regels van de jacht dus goed. Onder de medeverdachten zitten jachtaktehouders en voormalig jachtaktehouders. Ook deze mannen weten dus precies wat wel en wat niet mag bij het doden van al dan niet beschermde diersoorten. Ze hebben er echter voor gekozen zich niet aan de regels te houden. Ze hebben met de hoofdverdachte meegewerkt aan het illegaal afschieten van dieren en het verzamelen van vlees en zijn op onverantwoorde wijze met wapens en munitie omgegaan.

Het gedrag van de hoofdverdachte stopte niet bij het doodschieten van beschermde dieren. Hij hield zich ook bezig met het verder verwerken van door anderen illegaal geschoten wild. Hij ontweide dieren en regelde een slager. Ook organiseerde hij jachtpartijen voor jachtaktehouders, en schoot dan zelf mee. Om deze strooppartijen te kunnen uitvoeren heeft hij op uitgebreide schaal handel gedreven met wapens en zelf illegaal wapens voorhanden gehad.

Strafeis

De hoofdverdachte is de spil in deze criminele organisatie. Ook is hij al meerdere malen in aanraking geweest met politie en/of justitie. Een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 1200 euro is wat de officier betreft dan ook op zijn plaats. Tegen de overige 8 verdachten zal de officier morgen haar strafeis formuleren.