Tot 5 jaar gevangenisstraf geëist tegen drietal illegale vuurwerkhandelaren

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank te Amsterdam gevangenisstraffen tot 5 jaar geëist tegen drie verdachten. Het Openbaar Ministerie verwijt hen grootschalige handel in professioneel vuurwerk.

Naar aanleiding van eerdere onderzoeken naar illegaal vuurwerk rees in het voorjaar van 2016 het vermoeden dat er illegaal vuurwerk, dat bestemd was voor particulieren, zou zijn opgeslagen in bunkers in de omgeving van Kleve, Duitsland. Een lokaal restaurant, net over de grens in Nederland, was de ontmoetingslocatie voor afnemers en verkopers. Uit nader onderzoek bleek dat er een vaste kern personen in georganiseerd verband een grote rol speelde binnen deze handel.

In nauwe samenwerking met de Duitse autoriteiten volgde er in oktober 2016 een actiedag met doorzoekingen en de inbeslagname van ca. 35.000 kg illegaal vuurwerk. Drie verdachten werden aangehouden.

Uit nader onderzoek komt volgens de officieren van justitie een glashelder beeld naar voren over de onderlinge verdeling en afstemming van activiteiten van deze drie verdachten, met het oog op het bereiken van hun gemeenschappelijke doel: grootschalige handel in professioneel vuurwerk en het daarbij genereren van kapitale hoeveelheden geld. Verdachten waren fulltime bezig met het aan de man brengen van duizenden kilo’s vuurwerk tegen duizenden euro’s per keer, aldus de officieren.

Ernst van de feiten

Verdachten hebben op grote schaal in professioneel vuurwerk gehandeld. Vuurwerk dat binnen de Europese gemeenschap niet aan particulieren ter beschikking mag worden gesteld. Er werd gebruik gemaakt van PGP-telefoons, prepaid telefoons, er werden net over de grens in Duitsland bunkers gehuurd voor de opslag van het vuurwerk, er werd regelmatig naar Polen en Italië gereisd om vuurwerk in te kopen, dat veelal contant werd betaald. Uit de aangetroffen bestellijsten en de afgeluisterde gesprekken blijkt dat er heel veel geld in is omgegaan.

Het vuurwerk werd veelal vervoerd in gewone auto’s terwijl een groot deel van dit vuurwerk massa-explosief was met alle gevaren van dien. Verdachten hebben daar allemaal geen rekening mee gehouden. Het ging hen alleen om het geld. Eerdere veroordelingen van twee van de  verdachten hebben hen er niet van weerhouden door te gaan met hun handel en deze wellicht zelfs nog uit te breiden.

Strafeisen

Een gevangenisstraf van 5 jaar voor de twee hoofdverdachten en 30 maanden waarvan 10 voorwaardelijk voor de derde verdachte, die niet eerder met justitie in aanraking was geweest, is volgens de officieren dan ook op zijn plaats. Tevens kondigen de officieren een ontnemingsvordering aan.

De rechtbank doet op 12 juni 2018 Uitspraak.