Boete van 50.000 euro voor dumpen van granuliet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Amsterdam een boete geëist van 50.000 euro tegen een verdacht steenbedrijf. Het OM verwijt het bedrijf van illegale afvaldumping in de Amsterdamse Zanzibarhaven. De zaak kwam op 14 maart 2019 aan het licht tijdens een vaarsurveillance in de haven. Een kraanmachinist werkzaam bij het bedrijf heeft een geul gegraven waardoor regenwater in de Zanzibarhaven terechtkwam. De verdachte had daarvoor geen vergunning.

De officier van justitie vond het op de zitting van belang dat vervuiling van oppervlakte moet worden voorkomen. “Het is dan ook niet voor niets dat er zware eisen worden gesteld aan bedrijven of personen die zich met het water bezig houden. En het is ook niet voor niets dat er streng toezicht wordt gehouden op bedrijven die hun activiteiten in de buurt van water uitvoeren” aldus de officier op zitting. Door middel van sancties probeert het OM overtreders tot inzicht te laten komen van het belang van voorkomen van vervuiling en verstoring van het water. De verdachte is in het verleden tussen 2015 en 2018 berispt vanwege verboden stortingen.

De politierechter in Amsterdam legde tijdens de zitting de verdachte een boete op van 50.000 euro waarvan 30.000 euro voorwaardelijk.