30 maanden gevangenisstraf geëist voor handel in zwaar professioneel vuurwerk

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag voor de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraffen tot 30 maanden tegen twee verdachten uit Zwijndrecht. Het OM verwijt hen het voorhanden hebben van een grote hoeveelheid zwaar professioneel vuurwerk. Eén van de verdachten, een 32-jarige man wordt daarnaast ook handel in vuurwerk en het bezit van drugs verweten. De politie trof vorig jaar december op meerdere locaties meer dan 2500 kilo vuurwerk aan. Het overgrote deel van het gevonden vuurwerk behoort tot het zware type, zoals Big Thunder, mortierbommen en flowerbeds. “Verdachten hebben onaanvaardbare veiligheidsrisico’s genomen. De schuur en garagebox in Zwijndrecht staan midden in een woonwijk. Ook de wensen van opslaan van dit zware illegale vuurwerk liet te wensen over, hetgeen het risico op ongelukken vergroot”, aldus de officier.

Anonieme tip

Eind december 2019 kwam er anonieme melding binnen bij de politie. De twee verdachten zouden, volgens de tipgever, zich bezighouden met de handel in illegaal vuurwerk. Het vuurwerk zou opgeslagen liggen in een container in Hendrik Ido Ambacht. Op het terrein trof de politie de 32-jarige man aan. In zijn auto stond een doos met professioneel vuurwerk. In de geopende container, die ook op het terrein stond, trof de politie een zeer grote hoeveelheid professioneel vuurwerk. De andere verdachte, een 29-jarige man, huurde de container en ze hadden samen de container daar laten plaatsen. De officier sprak op de zitting van een “nauwe en bewuste samenwerking tussen de twee verdachten ten aanzien van het opslaan en voorhanden hebben van vuurwerk in de container”.

Behalve op het terrein in Hendrik Ido Ambacht werd er ook op andere plekken vuurwerk aangetroffen. In een garagebox in Zwijndrecht, die door de 32-jarige verdachte in gebruik was, werd naast professioneel vuurwerk eveneens een hoeveelheid XTC-pillen, kamagra-pillen, wietolie en munitie gevonden. In de schuur bij de medeverdachte in Zwijndrecht en in een door hem gebruikte bedrijfsauto ontdekte de politie ook professioneel vuurwerk. Beide verdachten erkenden het voorhanden hebben van het vuurwerk. De 32-jarige man erkende tevens dat hij wel eens vuurwerk had verkocht. De drugs die werden aangetroffen zouden voor eigen gebruik zijn. Volgens het OM zou de grote hoeveelheid aangetroffen professioneel vuurwerk en de wijze van opslag het aannemelijk maken dat er sprake is van handel in vuurwerk.

Ernst van de feiten 

Verdachten maakten volgens de officier gebruik van verschillende opslagplaatsen waar een grote hoeveelheid zwaar professioneel vuurwerk werd aangetroffen. De gevaarzetting was heel groot. Het gebruik van professioneel vuurwerk door particulieren brengt ook grote risico’s met zich mee. Ondeskundig afsteken van bijvoorbeeld mortierbommen kan ernstig en zelf dodelijk letsel veroorzaken, mede gezien de krachtige lading.

Strafmaat

Volgens de officier van justitie is het bekend dat de handel in vuurwerk lucratief is. De officier: “Voor de 32-jarige verdachte geldt bovendien dat het aantreffen van eveneens aanzienlijke hoeveelheden harddrugs en kamagrapillen het beeld oproept van een verdachte die uit is op financieel gewin.” Volgens het OM zag het er naar uit dat de hij met behulp van de mededader op een bedrijfsmatige manier een vuurwerkhandel had opgezet. Er was een container gekocht en er werd een opslaglocatie gehuurd. Bovendien trof men in de auto van de deze verdachte een portofoon die vermoedelijk werd gebruikt bij het ophalen van vuurwerk. De 32-jarige man was ook eerder veroordeeld voor het voorhanden hebben van en de handel in professioneel vuurwerk. De man hoorde 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de 29-jarige verdachte eiste de officier een gevangenisstraf 180 dagen waarvan 161 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en een taakstraf van 240 uur.

De rechtbank doet op 24 juni uitspraak.