OM eist boete tegen werkgever vanwege een dodelijk ongeval

“Het gaat vandaag om een tragische zaak, een arbeidsongeval met dodelijke afloop.“ Zo begon vandaag de officier van justitie haar requisitoir. 

Het OM eist vandaag voor de rechtbank Den Bosch een geldboete van 100.000 euro tegen een werkgever uit Etten-Leur vanwege een dodelijk ongeval van een werkneemster in 2017. Het OM verwijt de onderneming dood door schuld en het handelen of nalaten in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet waardoor levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van de werkneemster te verwachten was. De vrouw overleed tijdens haar werkzaamheden aan een beknelling terwijl bij het bedrijf diverse veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd, aldus het OM.

Beknelling

Op woensdagavond 8 november 2017 was het 42-jarige slachtoffer aan het werk met haar collega’s. Ze werkte in een productielijn met machines voor productie en verpakking van kartonnen dozen. In het stapelgedeelte van de productielijn worden samengebonden pakketten geordend en op pallets gestapeld. Volgens de officier was het slachtoffer, om een storing op te heffen, via een rollenbaan naar de liftgedeelte van de productielijn gelopen. Terwijl zij met haar hoofd en bovenlichaam boven de lift hing, zou de lift in werking zijn gekomen en ging omhoog. Hierdoor kwam ze tussen de lift en de daarboven gelegen balk met haar hoofd bekneld te zitten en liep ze dodelijk letsel op. 

Oorzaken ongeval

De officier vindt dat er meerdere hoofdoorzaken van dit ongeval aan te wijzen waren. Zo zou uit onderzoek zijn gebleken dat bij het betreden van de machine deze niet geheel te was stilgezet. Verder werd door verdachte niet voldoende toegezien op de naleving van de voorschriften en de risico’s waren volgens het OM onvoldoende onderkend. De officier: “Door verdachte was er wel een schriftelijke risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) opgesteld, maar deze was niet volledig doordat hierin niet alle risico’s waren vermeld, het risico om bekneld te raken of geplet te worden op de plek van het ongeval was niet beoordeeld.” Tot slot zou uit het dossier zijn gebleken dat er op de plek van het ongeval geen schermen of beveiligings-inrichtingen aanwezig waren. Daardoor was er een gevaar om bekneld te raken tussen lift en daarboven geplaatste balk.

Ernst van de feiten

In de Arbowet is verankerd dat werknemers recht hebben op een veilige en gezonde werkplek. De primaire verantwoordelijkheid voor het inrichten van een dergelijke werkplek rust op de feitelijke werkgever, die verplicht is een arbobeleid te voeren dat gericht is op de bescherming van de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Strafeis

“Verdachte droeg als werkgever de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en het welzijn van haar werknemers op de werkplaats en was uit dien hoofde verplicht om passende maatregelen te treffen tegen de op de werkvloer aanwezige gevaren, deze juist in te schatten en adequaat toezicht de houden op de toepasselijke regels.”, aldus de officier op zitting. Zij vindt dat verdachte heeft nagelaten en dat dit het leven heeft gekost aan slachtoffer. Na het ongeval zijn door verdachte wel diverse maatregelen genomen om een dergelijk ongeval in de toekomst te voorkomen. Het OM is van mening dat is gebleken dat verdachte tekort heeft geschoten in de naleving van diverse op haar rustende verplichtingen krachtens de Arbo-wetgeving en redelijkerwijs moest vermoeden dat er daardoor levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van haar werknemers te verwachten viel. De officier eist op de zitting een boete van 100.000 euro tegen de werkgever. 

De rechter doet op 22 september uitspraak.