Lid arrestatieteam niet vervolgd na lossen schot bij aanhouding Enschede

Een lid van een Aanhoudings- en Ondersteuningsteam (AOT) van de Koninklijke Marechaussee wordt niet strafrechtelijk vervolgd, nadat hij met een vuurwapen heeft geschoten bij een aanhouding in Enschede op 29 januari dit jaar. Een inzittende van een auto raakte bij het incident gewond aan zijn voet.

De AOT’er loste het schot op het moment dat hij samen met drie collega’s de inzittenden van een auto wilde aanhouden. De man wilde de persoon achter het stuur aanhouden en had zijn wapen getrokken. Hij zag dat de deur van de auto aan de bestuurderskant open was. Om beter zicht te krijgen op de persoon achter het stuur, stapte de AOT’er naar links. Hierbij verloor hij korte tijd zijn evenwicht, vermoedelijk door een uitstekende stoeprand. Op dat moment loste de man een schot.

De AOT’er heeft verklaard dat hij niet had willen schieten en dat hij zelf ook werd verrast. Het Openbaar Ministerie (OM) twijfelt niet aan deze verklaring en vindt dat er geen bewijs is voor opzet. Het OM is wel van mening dat de man onvoorzichtig is geweest. Hij heeft niet voorkomen dat er een schot afging, waardoor iemand gewond is geraakt.

Er zijn geen aanwijzingen dat de man in zijn optreden is afgeweken van getrainde procedures. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de hij zich op een andere manier aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gedragen. Het OM is daarom van oordeel dat het handelen van de AOT’er niet zodanig onvoorzichtig is geweest dat er sprake is van een strafbaar feit; het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Alles afwegende is het OM van mening dat strafrechtelijke vervolging van de man niet aan de orde is. De betrokkenen zijn van deze beslissing op de hoogte gesteld.