OM vraagt verbod Bandidos MC

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 14 november de rechtbank Utrecht gevraagd de Bandidos Motorcycleclub (MC) te verbieden.  Het verzoek voor dit civiel verbod geldt zowel voor de internationale motorclub als de Nederlandse afdeling daarvan.  Daarom heeft het OM tegelijkertijd twee verzoekschriften bij de rechtbank ingediend. Het doel is dat er definitief een einde komt aan de aanwezigheid van de Bandidos MC in Nederland.

Naar het oordeel van het OM is de werkzaamheid van deze zogenoemde 1% motorclub (1% MC) in strijd met de openbare orde. De Bandidos MC heeft zich in maart 2014 in Nederland gevestigd en chapters opgericht in Sittard, Alkmaar en Utrecht. Vrijwel direct hierna zijn leden van deze club onderwerp geworden van strafrechtelijk onderzoek. Het OM baseert zich in de twee verzoekschriften op de artikelen 2:20 en 10:122 van het Burgerlijk Wetboek.

Het OM richt zich met het verzoek ook op het wereldwijde samenwerkingsverband van de Bandidos MC. Dat is noodzakelijk om te verzekeren dat activiteiten van alle, ook buitenlandse, Bandidos in Nederland in de toekomst worden verboden.  Nederlandse Bandidos hebben de afgelopen jaren meermalen gedreigd met het oproepen van buitenlandse Bandidos voor steun of wraakacties.

In verschillende andere landen heeft de overheid al maatregelen genomen tegen de Bandidos MC. In Duitsland zijn bijvoorbeeld enkele chapters verboden en in de Verenigde Staten is het hoofdbestuur opgepakt en aangeklaagd.

Ontwrichting samenleving

In de verzoekschriften geeft het OM een uitgebreide beschrijving van de wereldwijde activiteiten van de Bandidos MC en hoe deze ontwrichtend zijn voor de samenleving. Met omvangrijk en gedetailleerd feitenmateriaal wordt in de verzoeken gestaafd dat de ontwrichtende gedragingen van de motorbende, ook in Nederland,  een gevaar opleveren voor het maatschappelijk leven.

De motorbende cultiveert volgens het OM een gewelddadig imago, faciliteert structureel criminaliteit en creëert een subcultuur van wetteloosheid. Daarbinnen wordt ook het plegen van geweld gestimuleerd en gefaciliteerd. Leden van Bandidos MC, waaronder bestuursleden,  plegen gewelddadige en andere ernstige strafbare feiten, zoals handel in verdovende middelen, wapenbezit, intimidatie en afpersing.

De Bandidos MC legt zijn leden een zwijgplicht op en intimideert getuigen en overheidsdienaren. Leden van de Bandidos MC worden ook zelf regelmatig slachtoffer van geweld of afpersing door hun clubgenoten, vooral als zij (vrijwillig of gedwongen) de club verlaten.

Bandidos MC is ook in een permanente, gewelddadige territoriumstrijd verwikkeld met andere outlaw motorcycle gangs (OMG’s). In deze strijd tussen verschillende OMG’s zijn in Nederland in de afgelopen jaren aanslagen met handgranaten en brandbommen gepleegd op auto’s, woningen en cafés. Bovendien zijn in deze strijd meerdere mensen met de dood bedreigd, beschoten, neergestoken of neergeslagen.

Veel Nederlandse leden van de Bandidos MC - ook bestuursleden - zijn in de korte tijd dat de club in Nederland actief is, betrokken geweest bij ernstige misdrijven, waaronder wapenbezit en drugscriminaliteit.

Subcultuur van wetteloosheid

In de afgelopen jaren is door de overheid vaak en consequent opgetreden om criminaliteit en overlast door outlaw motorcycle gangs tegen te gaan. Dat gebeurde zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk. Waar misdrijven zijn vastgesteld, is waar mogelijk strafrechtelijk vervolgd. Er zijn ook tal van incidenten die niet konden worden vervolgd door de zwijgplicht van leden van 1%MC’s en een gebrek aan medewerking van angstige slachtoffers en getuigen.

Bestuurlijke maatregelen leidden tot cameratoezicht, sluiting van woningen en cafés, afgelasting van publieksevenementen en noodverordeningen. Vanuit het openbaar bestuur en de politie is al vele malen aangedrongen op een verbod van outlaw motorcycle gangs.  Meerdere burgemeesters hebben, sinds de oprichting van de Bandidos MC in 2014, in Nederland ieder jaar publiekelijk aangedrongen op het verbieden van motorbendes. Uit een enquête van het televisieprogramma EenVandaag kwam begin deze maand nog naar voren dat tientallen burgemeesters willen dat OMG’s verboden worden.

Strafrechtelijke aanpak

In de verzoeken legt het OM uit dat alleen strafrechtelijk en bestuursrechtelijk optreden tegen individuele leden niet volstaat om de problemen het hoofd te bieden die de Bandidos MC veroorzaakt als club. Daarbij komt dat de club nationaal en internationaal  de opsporing en vervolging van strafbare feiten frustreert door zijn leden een zwijgplicht op te leggen, medewerking met politie en justitie te bestraffen en getuigen te intimideren.

Een strafrechtelijke aanpak van leden werkt binnen de club statusverhogend. Leden die strafrechtelijk worden aangepakt, worden moreel en financieel actief gesteund door de Bandidos MC. Na gevangenschap worden leden met een feestelijk eerbetoon welkom terug geheten in de club.

Het OM meent dat een minder vergaand alternatief dan een algeheel verbod niet voorhanden is. Er is niet sprake van enkele losse incidenten, maar van een cultuur van wetteloosheid. Dat maakt een verbod noodzakelijk om een einde te maken aan de ernstige dreiging die van de Bandidos MC uitgaat.