OM: 'Autoverhuurbedrijf faciliteerde criminaliteit'

Deze zaak draait om de verwevenheid van boven- en onderwereld. Het gaat nu eens niet om de onderwereld maar een bedrijf in de bovenwereld dat crimineel geld aanneemt. En daarmee criminaliteit faciliteert.

Dat zei maandag de officier van justitie van het Landelijk Parket in een zaak tegen een autoverhuurbedrijf en de familie die het bedrijf leidt, voor de rechtbank in Zwolle. De officier eiste voorwaardelijke celstraffen tot een jaar en boetes tot 100.000 euro tegen het Tilburgse bedrijf en zijn eigenaren, een 48-jarige vrouw en haar 49-jarige broer en hun 71-jarige vader.

Politie en OM vielen het bedrijf, destijds een agentschap van een Amerikaans bedrijf, binnen in 2017. Dat gebeurde nadat uit onderzoek bleek dat leden van de inmiddels verboden motorclub Satudarah veelvuldig gebruik maakten van bij het Tilburgse bedrijf gehuurde auto's. Hoewel op de website van het hoofdkantoor van het verhuurbedrijf stond dat alleen met een creditcard betaald kan worden, accepteerde het Tilburgse agentschap veel cash geld van deze huurders. Bovendien werd soms de creditcard van de vrouw gebruikt om te verhullen dat contact geld was betaald, en regelde de vrouw dat huurders via een ander verhuurbedrijf auto's konden huren.

Witwasconstructies

De vrouw moet zeker geweten hebben dat criminelen werden gefaciliteerd, aldus de officier van justitie. Tegen haar werd dan ook de hoogste straf geëist. Maar ook vader en broer waren zich bewust van het feit dat ze meewerkten aan witwasconstructies, aldus de officier van justitie, ook al was het dan niet om eigen geld wit te wassen en is niet bekend geworden dat ze er riant aan verdienden.

Motorclub

Volgens het Openbaar Ministerie hebben het bedrijf en de familie zeker 200.000 euro witgewassen. Van de huurders die het meest met contant geld, vaak ook nog briefjes van 500 euro, betaalden, waren acht van de tien personen lid van de motorclub Satudarah.

Door gebruik te maken van huurauto's proberen criminelen uit het zicht van politie en justitie te blijven, aldus de officier. Deze huurders hadden allemaal geen legale inkomsten, zo bleek uit gegevens van de Belastingdienst, of in ieder geval onvoldoende om de huurauto's te kunnen betalen.

Uitspraak over twee weken.