OM tevreden met verbod Bandidos MC Holland

Het Openbaar Ministerie is tevreden met de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de Bandidos Motorcycle Club Holland verboden blijft.

Volgens het OM maakt de uitspraak van het Hof eens te meer duidelijk dat de uitingen en gedragingen van - leden van - deze motorclub een aantasting van de openbare orde vormen. Het Hof noemt in de overwegingen bijvoorbeeld de verheerlijking van geweld. Zo heeft het OM onder andere aangetoond dat de expect no mercy patches worden uitgereikt voor ernstig geweld, en dat leden die de club in bad standing verlaten te maken kunnen krijgen met geweld en boetes. ,,Die gedragingen creëren een cultuur van angst, zowel binnen de organisatie als overigens in de samenleving”, aldus het Hof.

Geen zelfstandige chapters

Het OM kan zich niet vinden in de overweging van het Hof dat er naast BMC Holland ook zelfstandige verenigingen of chapters zijn. Wel heeft het OM met instemming kennis genomen van de uitspraak van het Hof dat alle Bandidos activiteiten van de chapters verboden blijven.

Het Landelijk Parket van het OM had niet om afzonderlijke verboden van de verschillende deelverenigingen gevraagd omdat volgens het OM de verschillende chapters zich altijd als onderdeel van de gehele club presenteren. Het OM zal in cassatie gaan bij de Hoge Raad om – onder andere - dit gedeelte van de uitspraak van het Hof daar voor te leggen.

Nieuwe wetgeving

Overigens toont de uitspraak aan dat de wetgeving voor de aanpak van deze verenigingen (via een civiel verbod) niet toereikend is, al was het alleen maar omdat er veel tijd mee gemoeid is. De wetgeving zoals die nu voorligt bij de Tweede Kamer, zou wat het OM betreft voortvarend behandeld moeten worden.