In hoger beroep tot 4 jaar geëist tegen leden Satudarah voor oa. wapenuitvoer

De advocaat-generaal (OM) eiste dinsdag bij het hof in Zwolle gevangenisstraffen van 18 maanden en vier jaar tegen twee leden van Satudarah. De verdachten, een 33-jarige man uit Oosterhout en 49-jarige man uit Maastricht, worden verdacht van wapenuitvoer, verboden wapenbezit en het hebben van hennepkwekerijen.

Een van de verdachten zou een hoge functie binnen de club bekleden. De verdachten zijn in de visie van het OM betrokken bij het leveren van automatische vuurwapens en bijbehorende munitie aan Duitsland. De wapens zouden zijn bedoeld voor een nieuw opgericht chapter van Satudarah in Duisburg. Dat chapter zou op dat moment verwikkeld zijn in een oorlog met de Hells Angels en wilden zich daarvoor bewapenen.

Daarnaast zouden de mannen verschillende hennepplantages in woningen in Tilburg en Bergen op Zoom hebben ingericht. In de woningen werd een groot aantal hennepplanten, ongeveer 90 in totaal, aangetroffen. De verdachten ontkennen betrokkenheid bij de feiten en beroepen zich op hun zwijgrecht.

De rechtbank veroordeelde de verdachten in januari 2016 tot gevangenisstraffen van achttien maanden en vier jaar. De verdachten gingen tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak op 26 juni.