Eerste veroordeling voorhanden hebben APAA, man krijgt twaalf maanden gevangenisstraf

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Zundert die verdacht wordt van voorbereiding van de productie van harddrugs door het voorhanden hebben van de chemische stof APAA veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk.

Tevreden

Het is de eerste keer dat een verdachte die de stof APAA voorhanden heeft gehad, veroordeeld wordt vanwege voorbereidingshandelingen van de productie van harddrugs. Het Openbaar Ministerie is zeer tevreden met deze uitspraak. Dit vonnis draagt bij aan de bestrijding van de productie van synthetische drugs. De rechtbank Oost-Brabant gaf in het vonnis aan dat het bezit van APAA op zich niet verboden is. Het is wel strafbaar om deze stof aanwezig te hebben als je weet dat het bestemd is voor het maken van harddrugs.

De 21-jarige man werd op 24 mei 2017 aangehouden nadat er door een oplettende burger een melding was gemaakt dat er mogelijk iemand met een vuurwapen rondreed in een busje in Eindhoven. Bij de aanhouding van de man werd een waarschuwingsschot gelost en na een zoektocht door meerdere politieagenten kon de verdachte worden aangehouden. Hij had zich in de bosjes verstopt. Toen de agenten in het busje gingen kijken troffen ze daar meerdere vaten aan waarvan al snel vermoed werd dat het grondstoffen voor de productie van synthetische drugs konden zijn.

Onwaarschijnlijk

De rechtbank stelt vast dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat bij de man niet de gedachte is opgekomen dat het zou gaan om drugs. Temeer omdat de man aangaf bekend te zijn met de problemen rond drugsproductie, drugsafval en het gebruik van chemische stoffen in vaten. De rechtbank oordeelt dan ook dat hij moet hebben geweten dat de goederen die hij vervoerde zouden worden gebruikt bij de drugsproductie.

Geen legale toepassing

Het Openbaar Ministerie is zeer tevreden met deze uitspraak. APAA wordt sinds 2016 in grote hoeveelheden in Nederland aangetroffen. APAA is een stof die zeer veel lijkt op APAAN. Van deze stof is bekend dat het omgezet kan worden naar BMK, waarvan vervolgens amfetamine wordt gemaakt. Omdat APAAN wel een stof is die inmiddels voorkomt op de lijsten van de Wet Voorkoming Misbruik Chemicaliën, wordt door producenten van harddrugs gezocht naar een andere stof waarmee BMK te maken is.

Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut geven aan dat er nooit van enige legale toepassing is gebleken voor het gebruik van grote hoeveelheden APAA. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft dat twee weken geleden op zitting ook uitgebreid onder de aandacht gebracht van de rechtbank. Het gebruik en de toepassing van APAA is volgens het OM alleen maar voor de productie van harddrugs en bezit ervan moet daarom gestraft worden.

Ondermijning

De productie van synthetische drugs en de handel in precursoren, de essentiële grondstoffen, is een van de pijlers van de ondermijningsproblematiek. De handel in en productie van drugs gaat gepaard met andere vormen van criminaliteit als gewelddelicten en witwassen en draagt bij aan de verwevenheid van de bovenwereld met de onderwereld. Niet voor niets is met name in Zuid-Nederland om die reden gekozen voor een adequate en meer integrale aanpak tussen de diverse overheidspartners.