Operatie Impact Zuid-Nederland: Duizenden liters grondstoffen, hennep en vuurwapens aangetroffen

De ondermijningsteams van Politie, Openbaar Ministerie en gemeenten uit Zuid-Nederland zijn de afgelopen twee dagen bezig geweest met een gezamenlijke actie die zich richt tegen de productie van synthetische drugs. Op tientallen plaatsen in Zuid-Nederland  zijn daarbij door de ondermijningsteams controles en acties uitgevoerd. Daarbij werden 8 aanhoudingen verricht, waarvan drie in België.

Operatie Impact valt binnen geïntensiveerde aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg. Operatie impact is ontstaan op basis van strafrechtelijke en bestuurlijke informatie.

Waspik

Dinsdag trof de politie in een loods in Waspik grote hoeveelheden grondstoffen voor de productie van synthetische drugs aan. Er werd naast de ruim 49.000 liter formamide aangetroffen, ook nog 10.950 liter verschillende andere grondstoffen zoals zoutzuur en methanol aangetroffen. Deskundigen van het LFO hebben berekend dat na bewerking van deze grondstoffen ruim 17 miljoen xtc-pillen kunnen worden geproduceerd.

Weert

In het Limburgse Weert trof het ondermijningsteam 458 kilo APAA aan, jerrycans gevuld met 244 liter PMK gevonden en 96 kaarsen, die bleken te bestaan uit PMK-glycidezuur. Dit zuur wordt gebruikt als pre-precursor, dat na bewerking omgezet wordt naar PMK waaruit vervolgens XTC gemaakt kan worden. In de loods werd ook verschillende apparatuur voor in een drugslaboratium gevonden.

Gassel

Bij een bestuurlijke controle in Gassel trof het ondermijningsteam naast een hennepkwekerij met ruim 200 planten ook een grote loods aan met daarin allerlei een dure motor en growshopartikelen. Al deze goederen zijn in beslag genomen en de hennepkwekerij is vandaag ontruimd.

Tilburg

In een schuur bij een woning in Tilburg trof de politie zestien vaten van 200 liter grondstof voor synthetische drugs aan. Bij de doorzoeking van een woning in Breda zijn een aantal zaken met vermoedelijk amfetamine gevonden.

Melden helpt

De ondermijnende criminaliteit in Zuid-Nederland is een probleem van ons allemaal en moet daarom ook gezamenlijk worden aangepakt. Om de pakkans te vergroten zijn w meldingen uit de maatschappij ook een belangrijke bron van informatie. Tijdens operatie impact bleek dat wederom, verschillende controles zijn mede gebaseerd op meldingen van inwoners uit Zuid-Nederland.

Gevaar

De gevolgen van de synthetische drugs productie zijn ontwrichtend voor de samenleving. Drugslabs bevinden zich lang niet altijd op afgelegen bedrijfsterreinen, criminelen deinzen er niet voor terug om een drugslab op te zetten midden in een woonwijk. Afgelopen vrijdag werden er in een achtertuin in Kaatsheuvel twee overleden mannen gevonden. In de garage die aan de woning grenst trof de politie een amfetamine-lab aan. Mogelijk heeft het overlijden van de twee mannen te maken met het lab

Afval

Het afval dat vrijkomt bij de productie van synthetische drugs wordt gedumpt in de natuur, wat niet alleen grote kosten met zich meebrengt als het afval moet worden opgeruimd, het is ook zeer schadelijk voor mensen en dieren wanneer zij in aanraking komen met dit chemisch afval. Chemisch drugsafval vormt ook een bedreiging voor ons drinkwater. De bron van drinkwater in Nederland is grotendeels grondwater. Dat grondwater is kwetsbaar en moet worden beschermd tegen chemicaliën.

Gezamenlijke aanpak

Door nauw samen te werken met allerlei partijen zoals de Belastingdienst, de gemeenten en het RIEC wordt de informatiepositie versterkt, wat van groot belang is voor de acties en controles die in de toekomst nog gaan komen.
Binnen de aanpak wordt nauw samengewerkt tussen OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, LFO, NFI, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland.