OM eist gevangenisstraffen tot 4,5 jaar tegen verdachten criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vandaag voor de rechtbank Oost-Brabant gevangenisstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen drie verdachten die terecht staan voor het vormen van een criminele organisatie die zich bezig heeft gehouden met de grootschalige teelt van hennep en witwassen. Het OM heeft ook aangegeven ruim €367.860 af te willen pakken van de verdachten omdat ze dit geld met criminele activiteiten hebben verdiend.

Het onderzoek tegen de drie verdachten van 40, 41 en 60 jaar uit Eindhoven is in mei 2012 gestart na een melding van een zelfdoding in Erp. In een garage bij een woning trof de politie een man aan die zich van het leven had beroofd en in de afscheidsbrief schreef dat hij zich geen uitweg meer wist. Dat hij ergens in terecht was gekomen waar hij niet meer uit kwam. In de brief wees hij de drie verdachten die deze week terecht stonden aan als de personen die hierachter zitten.

Hennepkwekerij

Op het terrein van deze overleden persoon treft de politie een zeer professioneel opgezette hennepkwekerij aan met 2500 planten. “De professionele hennepteelt is een harde wereld, die gepaard gaat met dreiging, geweld en gevaarzetting door de energiediefstal die ermee wordt gepleegd”, sprak de officier van justitie op zitting.

Die diefstal benadeelt de energiebedrijven ook in grote mate. Dat deze verdachten zich ook daadwerkelijk hebben bediend van dreiging, wordt uit dit dossier ook aannemelijk. Energie bedrijf Enixis heeft zich als benadeelde partij gevoegd met een vordering van 31.455,20 euro voor de energiediefstal.

Witwassen

In totaal verdenkt het OM de verdachten ervan 3 miljoen euro te hebben witgewassen. Dit bedrag omvat in totaal ongeveer EUR 2.6 miljoen aan niet-verantwoorde winst van hun vrachtwagenhandel over 2011 en 2012 en een geldbedrag van in totaal ongeveer EUR 259.000 aan onverklaarbaar “kasgeld”.
Uit het onderzoek aan de schaduwboekhouding blijkt een zwarte kasstroom die geen betrekking heeft op de vrachtwagenhandel van de handelsonderneming. Zowel de 40-jarige als de 60- jarige verdachten blijken substantiële bedragen uit deze kasstroom te krijgen.

Ondermijnende criminaliteit

Een van de grote gevaren voor de samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit noemen we ondermijning. “Op zichzelf en in onderlinge samenhang bezien, is in deze casus zonder meer sprake van ernstige ondermijnende criminaliteit. Een legale structuur, de Handelsonderneming, is op duurzame wijze misbruikt om grote sommen crimineel geld wit te wassen en een luxe bestaan in de legale economie te verantwoorden”, aldus de officier van justitie.

Illegaal of crimineel verkregen vermogen wordt door criminelen vaak geïnvesteerd in luxe goederen en legale branches. Bij de doorzoeking is meer dan 400.000 contant geld aangetroffen. Daarnaast worden verdachten verdacht van het witwassen van luxegoederen zoals een speedboot, een Lamborghini en een Mercedes.

De rechtszaak gaat donderdag verder.