“Klassieke criminaliteit, verpakt in een modern jasje”

“Deze meneer ondermijnt met zijn online drugshandel het legale financiële stelsel en dat rekenen wij hem zwaar aan”. De officier van justitie was duidelijk over de daden van een 35-jarige man uit Eindhoven. Hij werd in maart van dit jaar opgepakt in een groot onderzoek naar witwassen via cryptocurrencies en stond vrijdagochtend voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar cel.

De zaak kwam aan het rollen toen meerdere banken melding maakten van ongebruikelijke transacties. In het onderzoek dat volgde, waren er al gauw vermoedens van witwassen via cryptocurrencies. Toen een online drugshandel aan het licht kwam, kreeg de recherche zicht op de Eindhovenaar. Voor de drugs werd betaald in bitcoins. In totaal werd er een bedrag van 182.520 euro bijgeschreven op rekeningen waar de man toegang toe had. Na ontvangst werden deze bedragen grotendeels direct contant opgenomen. In maart van dit jaar werd de verdachte opgepakt.


“Maandenlang gezwegen”

“Deze meneer heeft na zijn arrestatie maandenlang gezwegen en kwam plotseling op de proppen met een verhaal waarin hij wijst op de betrokkenheid van anderen. Hij heeft echter geen enkel inzicht willen geven wie er betrokken zouden zijn. Wij geloven niets van zijn verhaal, sterker nog: uit alles blijk dat hij en niemand anders de schuldige is.”


Bewijzen

De officier doelt onder meer op rekeningnummers die aan hem gekoppeld kunnen worden en op zijn telefoonnummer, dat in een Duits onderzoek naar illegale handel via het dark web naar boven kwam. In zijn woning werden daarnaast drugs gevonden zijn die zowel in soorten als hoeveelheden overeenkomen met zijn online handel. Het ging om hoeveelheden hasj, amfetamine en MDMA gevonden: “Het zijn allemaal puzzelstukjes die steun geven aan onze gedachte dat hij verantwoordelijk was voor de online handel en het witwassen.”


Ondermijning financiële stelsel

De officier rekent het de man zwaar aan dat hij op deze manier het legale financiële stelsel heeft ondermijnt: “Eigenlijk is dit klassieke criminaliteit, die verschoven is naar de wereld van nu. Samen met de politie hebben wij onze handen vol aan gewelddadige afrekeningen in het criminele circuit. Het gaat niet zelden om conflicten die zijn ontstaan in het drugsmilieu. Een milieu waar deze man volop in zat.”

De officier van justitie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar tegen de man. De uitspraak is over twee weken.