In hoger beroep 8 jaar cel en TBS geëist wegens reeks gewapende overvallen op winkels in Rotterdam en omgeving

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep acht jaar cel en TBS geëist tegen een 50-jarige verdachte uit Rotterdam. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan negen gewapende overvallen op supermarkten en andere middenstand in een relatief korte periode eind december 2011 en begin 2012 in Rotterdam, Hendrik Ido Ambacht, Capelle aan den IJssel, Vlaardingen en Zwijndrecht. Mocht het hof niet toekomen aan het opleggen van TBS dan is de eis van de advocaat-generaal twaalf jaar cel.

Op 6 januari 2012 werden op dezelfde dag in Capelle a/d IJssel twee winkels overvallen. Van beide winkels was er beeldmateriaal van de overval zelf en ook van de buitenruimte. Het leek te gaan om dezelfde dader gelet op de kleding en modus operandi. De beelden werden getoond in een uitzending van Hart van Nederland op zaterdag 7 januari 2012. Hierop kwamen verschillende tips binnen van mensen, onder wie een aantal familieleden van verdachte, die in de getoonde overvaller verdachte herkenden. Bovendien was op de vluchtroute van de overval op 2 januari 2012 een bivakmuts aangetroffen, die DNA bleek te bevatten dat hoogstwaarschijnlijk van verdachte afkomstig was. Hij werd op 10 januari 2012 aangehouden. Onderzoek toonde aan dat hij te linken was aan nog een aantal andere overvallen; negen in totaal.

De advocaat-generaal vindt dat een lange celstraf recht doet aan de ernst van de feiten en de gevolgen voor de slachtoffers. “De feiten hebben grote impact gehad op de slachtoffers. Het tonen van een vuurwapen, dreigende taal, fysiek geweld; verdachte heeft het allemaal toegepast om aan geld te komen ten koste van zijn slachtoffers. Dit hebben zij als heel schokkend ervaren en zij zullen langdurig traumatische gevolgen daarvan ondervinden. Ook hebben de strafbare feiten grote gevoelens van onveiligheid in de omgeving teweeggebracht.”

Verdachte heeft niet meegewerkt aan gedragsdeskundig onderzoek. Echter, gelet op zijn persoonlijkheid en gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens zoals die gebleken zijn uit eerdere rapportages en al zijn problemen op verschillende leefgebieden is de advocaat-generaal van mening dat naast de celstraf TBS in een gedwongen setting aangewezen is, zodat behandeling van verdachte kan plaatsvinden. “Dit komt de beveiliging van de maatschappij tegen een hardnekkige verdachte als deze ten goede”, aldus de advocaat-generaal.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot twaalf jaar cel na een eis van de officier van justitie van eveneens acht jaar cel en TBS. Het OM en de verdachte gingen in hoger beroep. Het hoger beroep van het OM is richt tegen een aantal vrijspraken en het niet opleggen van TBS.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.