Openbaar ministerie eist 6 jaar cel voor woningoverval, poging doodslag en wapenbezit.

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vanmiddag voor de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 42-jarige man uit Den Bosch.

Hij wordt verdacht van medeplegen van een overval in 2001, een poging doodslag in 2016 en het voorhanden hebben van twee veerdrukwapen in 2017. Hiervoor eist het OM zes jaar. Daarnaast verdenkt het OM hem ook van openlijk geweldpleging in 2013 en daarvoor eist de officier zes maanden gevangenisstraf.

“Dit is een verdachte die niet terug deinst voor geweld, een man met een kort lontje die maar weinig nodig heeft om compleet uit zijn plaat te gaan,” legt de officier van justitie op zitting uit.

Woningoverval maart 2001

15 maart 2001 dringen twee mannen een huis binnen in Valkenswaard. Het oudere echtpaar wordt bedreigd, de man krijgt een vuurwapen tegen zijn hoofd en wordt er ook mee geslagen. De vrouw drukken zij een mes tegen haar lichaam. Ze roepen: “Geld, we moeten geld!” Ze gaan er vandoor met een geringe hoeveelheid geld, horloges en mobiele telefoons.

Onderzoek

Direct na de woningoverval wordt een onderzoek gestart. Hierbij wordt een verdachte gevonden. Hij bekent en wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Die verdachte verklaart dat hij de overval samen met ene “Janus” heeft gepleegd, maar de identiteit van deze persoon is toen niet duidelijk geworden.

Een dag na de overval zijn er in een park in het nabijgelegen dorp een plastic zak gevonden met daarin een regenpak, twee lege handtassen en een wollen bivakmuts. Ook vindt de politie daar ter plekke een mobiele telefoon. De slachtoffers van de overval verklaren dat de handtassen en telefoon van hen zijn en hadden al eerder verklaard dat de overvallers bivakmutsen droegen. Die verdachte van de overval verklaart dat zijn kompaan de spullen moest verbranden of weggooien.

DNA match

Op de bivakmuts wordt door het NFI een DNA spoor gevonden. April 2015 wordt de vandaag terecht staande 42-jarige verdachte opgepakt voor heling. Hij moet zijn DNA afstaan en via de DNA databank volgt er een match met het DNA van de bivakmuts.

Poging doodslag 2016

Tijdens het onderzoek komt de 42-jarige verdachte ook in beeld als de verdachte van een zware mishandeling in Den Bosch 2016. Tijdens het uitgaan ontstaat er een ruzie, waarop de 42-jarige verdachte een man hardhandig tegen de grond werkt en hem daarna meerdere keren tegen het hoofd schopt. Dit is op camerabeelden te zien. Het slachtoffer ondervindt daar tot op de dag van vandaag nog hinder van. Hij moet nog een operatie ondergaan en heeft geen gevoel meer in een deel van zijn bovenkaak.

“Het slachtoffer zou een glas naar de vriendin van de verdachte hebben gegooid, zelf verklaart ze daarover dat het glas haar niet raakte. Dat je daarop iemand zo hardhandig schopt ook nog eens hard tegen zijn hoofd, dat is verre van proportioneel,” betoogt de officier tijdens de zitting.

Wapenbezit 2017

Tijdens een actiedag van de politie wordt hij in mei 2017 gecontroleerd en worden er 2 vuurwapens bij hem gevonden in een opslagbox die door zijn vriendin wordt gehuurd.

Openlijk geweld 2013

Bij het plannen van de zitting blijkt een zaak waarbij hij verdacht wordt van openlijke geweldpleging in 2013 nog niet behandeld te zijn. Daarbij heeft de verdachte hard tegen het hoofd van het slachtoffer getrapt die al op de grond lag. Hierover heeft de verdachte een bekennende verklaring afgelegd. Hij zou het slachtoffer mishandeld hebben omdat hij zijn nichtje zou hebben verkracht. Daar heeft zij overigens nooit aangifte van gedaan.

“Het is een man met een lange staat van dienst als het gaat om het plegen van gewelddadige stafbare feiten. Als hij niet voor langere tijd de gevangenis in gaat, dan acht ik de kans groot dat hij opnieuw een misdrijf pleegt. Dit rechtvaardigt een lange gevangenisstraf,” besluit de officier zijn betoog.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.