Forse straffen geëist in woningoverval Nes

De officier eiste vandaag acht en zeven jaar gevangenisstraf tegen twee mannen die worden verdacht van poging tot gekwalificeerde doodslag op een 73-jarige man uit Nes. Poging tot gekwalificeerde doodslag betekent dat er geprobeerd is het slachtoffer met geweld in toom te houden om de uitvoering van de diefstal te vergemakkelijken of de kans op betrapping te verkleinen. Daarbij hebben de verdachten het risico genomen dat het slachtoffer aan zijn verwondingen zou komen te overlijden.

Het OM eiste acht jaar gevangenisstraf tegen de 32-jarige verdachte uit Emmen. De officier ziet hem als architect van het doortrapte criminele plan, waarin hij de andere verdachten heeft meegesleept. De 40-jarige verdachte uit Joegoslavië hoorde zeven jaar tegen zich eisen.

Heling

De officier eiste 100 uur werkstraf tegen de twee andere verdachten voor heling. Het gaat om een 42-jarige man en een 27-jarige man uit Klazienaveen. Zij zouden in Akkrum hebben gewacht tot de andere verdachten met de gestolen spullen naar hen toe zouden komen. Vervolgens hebben zij de spullen vervoerd naar een ander adres. Volgens het OM wisten zij dat deze spullen van een misdrijf afkomstig waren.

Verdachte uit Servië

Een vijfde verdachte, een 35-jarige man uit Servië, wordt ervan verdacht dat hij ook bij de woningoverval  betrokken was. Er is DNA van de man aangetroffen op een sok waarmee hij het slachtoffer probeerde te verwurgen. De man is in Servië verhoord maar beroept zich op zijn zwijgrecht. De man wordt niet aan Nederland overgeleverd omdat Servië geen eigen onderdanen uitlevert. Er wordt met de Servische justitie overlegd of de strafvervolging aan Servië kan worden overgedragen, zodat deze verdachte in eigen land kan worden vervolgd voor zijn betrokkenheid bij de overval in Nes.

Achtergrond

Het OM gaat er van uit dat het slachtoffer op 15 juni 2016 in zijn woning in Nes (bij Heerenveen) is overvallen door deze twee verdachten. De mannen gebruikten buitensporig veel geweld om hun slachtoffer in toom te houden. Het slachtoffer is gekneveld, zijn ogen, neus en mond zijn bijna geheel met afgeplakt en hij is zwaar mishandeld. De man liep een gebroken neus en gebroken ribben op en verloor veel bloed. De verdachten zouden er uiteindelijk met wat antieke spullen, waaronder enkele sieraden en zilveren bestek vandoor zijn gegaan. Ze hebben het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten.

De politie startte direct na de overval een onderzoek. Er is in de omgeving gezocht, een buurtonderzoek gehouden en sporenonderzoek gedaan in en rondom de woning. Ook is de hulp van het publiek ingeroepen.