OM eist jarenlange gevangenisstraffen voor gewelddadige woningovervallen

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vanmiddag voor de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen van 7,5 tot 11 jaar geëist tegen de drie mannen die verdacht worden van vier gewelddadige woningovervallen.

Tegen de 36-jarige man uit Helmond wordt 11 jaar gevangenisstraf geëist. De 43-jarige man uit Vught moet als het aan de officier ligt 9 jaar de gevangenis in en de 58-jarige man uit Helmond hoorde 7,5 jaar jaar tegen zich eisen.

Bivakmutsen

Op 28 maart 2017 rond 08.45 uur dringen drie mannen met bivakmutsen de woning binnen van de 69-jarige op het industrieterrein in Helmond. Zij eisen haar telefoon. Als ze die niet direct kan vinden, moet ze op een stoel gaan zitten onder bedreiging van een schroevendraaier en een koevoet. Dan wordt de hulp in de huishouding die buiten bezig was, naar binnen getrokken, die wordt ook meteen gedwongen op een stoel te gaan zitten en beide vrouwen worden met tie-wrap stevig vastgebonden. De mannen nemen de portemonnees mee van de vrouwen en ook de inhoud van de kluis. Daarin zat het spaargeld van ruim € 20.000,00.

Kostbare spullen

Op 21 mei 2017 wordt de dan 83-jarige man die alleen woont aan de Hendrik Venemanstraat in Son en Breugel overvallen in zijn slaap. De overvaller is door het slaapkamerraam naar binnen gekomen en eist geld en slaat hem tegen het hoofd. De man moet meelopen en in het huis kostbare spullen aanwijzen. Het 83-jarige slachtoffer handelt in antieke spullen. Als de man niet snel genoeg antwoord geeft, wordt hij geschopt en geslagen. De overvaller neemt een kleine radio mee en wat kleingeld.

Pinpas

In de nacht van 25 op 26 juni 2017 wordt een ouder echtpaar dat in een afgelegen boerderij in Well woont, opgeschrikt door een man die aan hun bed staat. De man roept “politie, politie” en zegt dat ze moeten blijven liggen omdat er is ingebroken en ze sporen veilig moeten stellen. De man wil even later de code van hun pinpas weten omdat de pas geblokkeerd moet worden, en of de autosleutels van hun auto zijn. Hij sommeert het echtpaar nog in bed te blijven liggen. Een kwartier later weet het echtpaar, dit is geen echte politie. Hun huis blijkt overhoop gehaald te zijn, er is een raam uit het kozijn en cash geld is meegenomen, ook is de telefoonkabel doorgeknipt zodat het echtpaar niet om hulp kan bellen. Later blijkt er een bedrag van € 1.250,00 te zijn gepind.

Midden in de nacht van 5 op 6 augustus 2017 wordt een 74-jarige alleenstaande bewoner van een boerderij in Deurne overvallen. Hij wordt wakker omdat die mannen in zijn bed boven op hem gaan zitten. Hij wordt geslagen op zijn hoofd en er wordt een mes op zijn keel gezet en een pistool op zijn hoofd gedrukt. Ze roepen: “Ik steek je kapot.” Uiteindelijk nemen ze een geldbedrag van € 6.000,00 mee, een horloge en een bankpas. Zelfs een klok van 100 jaar oud wordt meegenomen. Gelukkig voor het slachtoffer wordt deze later in Deurne teruggevonden. De woning is verder compleet overhoop gehaald.

Vluchtroute

De overbuurman van het slachtoffer van de overval in Deurne komt net thuis als hij twee personen in de tuin van het slachtoffer ziet lopen op weg naar een klaarstaande auto. De buurman gaat erachteraan en kan een persoon nog te pakken krijgen, maar als hij door de anderen wordt bedreigd laat hij hem gaan. Rondom het huis en langs de vluchtroute worden spullen gevonden. Sieraden, een telefoon en een bril. Verderop langs de route vinden zij een pinpas en de oude klok. De telefoon blijkt van de 43-jarige verdachte uit Vught. Ook blijkt uit de telefoongegevens dat 58-jarige verdachte uit Helmond om de tijd van de overval naar deze telefoon heeft gebeld.

DNA-sporen

Technisch en forensisch onderzoek op de plaatsen delict leidt ertoe dat in Well een sigarettenpeuk met een DNA erop wordt gevonden, dat blijkt te matchen met het DNA van de 36-jarige verdachte. Een regenpijp bij het huis in Son en Breugel bevat ook een DNA-spoor, waarvan de 43-jarige verdachte uit Vught de donor blijkt te zijn. Het net rond de verdachten sluit zich onder meer doordat de politie hen over de tap hoort praten over de overvallen.

De 36-jarige man en de 58-jarige man uit Helmond, worden ook verdacht van oplichting van tienduizenden euro’s. De 36-jarige man wordt verder ook verdacht van brandstichting van een schuur, diefstal van vogels en verduistering van een steiger.

“Het zijn misselijkmakende misdrijven en lafhartig om oudere mensen te overvallen in de nacht in hun huis, de plek waar je je het meest veilig voelt. Dit vraagt om een lange gevangenisstraf,” besluit de officier zijn betoog.

De rechtbank doet over vier weken uitspraak.