Celstraffen geëist voor overval op bejaarde vrouw: “Walgelijk en wreed”

“Oude dametjes overvallen is natuurlijk al bijzonder laag en verwerpelijk, maar dan ook nog onder dreiging van zo veel, buitensporig geweld. Het kan niet anders worden omschreven dan als gruwelijk wreed.” De officier van justitie eiste vanmiddag lange celstraffen tegen twee verdachten, die vandaag terecht stonden voor hun aandeel in de overval op een 89-jarige vrouw uit Eindhoven. Ze viel in oktober 2018 ten prooi aan twee mannen, die haar met geweld overvielen.

Al direct na de overval vermoedde de recherche een link met twee slotenmakers, die daags voor de overval een nieuw slot kwamen plaatsen bij haar woning aan de Reinaertlaan in Woensel. De vrouw had zich per ongeluk met haar hondje buitengesloten. Door een buitenproportioneel hoge rekening moest de vrouw een beroep doen op haar spaargeld, dat in een grote envelop zat: “Alsof daarmee nog niet genoeg misbruik is gemaakt is van deze dame van 89 jaar oud, staan er de volgende dag twee overvallers voor de deur die op zoek zijn naar diezelfde witte envelop met geld”, zo vertelt de officier van justitie tijdens haar requisitoir.

Vingers afsnijden

Ondanks haar hoge leeftijd bleef de vrouw zich kranig verzetten, zelfs toen gedreigd werd om haar in brand te steken. Ook werd gedreigd haar vingers af te snijden. Uiteindelijk vertrokken de twee overvallers met het spaargeld van de hevig geschrokken bewoonster. Uitvoering (sporen)onderzoek van de Eindhovense recherche leidt uiteindelijk tot de aanhouding van vier verdachten tussen de 21 en 24 jaar oud. Twee van de vier stonden vandaag voor de rechter.

Bewijslast

De bewijslast tegen één van de overvallers is glashelder volgens de officier: “Op het tijdstip van de overval begeeft het telefoonnummer van de verdachte zich rondom de plaats delict. Ook is er DNA aangetroffen op het stuk tape waarmee de mond van de vrouw werd afgeplakt. Die tape was van het slachtoffer zelf en was dus al in de woning vóór de overval.” In de loop van het onderzoek leidt de bewijslast tot een bekentenis: “De verdachte heeft verklaard betrokken te zijn geweest bij de overval, maar echt openheid van zaken geeft hij niet. Zo wil hij niet zeggen wie de tweede overvaller in de woning was.”

Uitkijk

Van de tweede verdachte valt niet te bewijzen dat hij in de woning is geweest: “Wij denken dat hij wist dat de overval werd gepleegd en dat hij tijdens de overval op de uitkijk heeft gestaan. Dat is onder meer gebaseerd op telefoongegevens van de verdachte. Toeval of niet, de slotenmakers blijken een neef en voetbalgenoot van deze verdachte.”

Walgelijk

Dit soort overvallen, doelbewust op een hoogbejaarde dame, is zo ontzettend wreed. Het is dan ook niet vreemd dat alles in het werk is gesteld om de daders van dit walgelijke feit op te pakken en voor de rechter te brengen. Verdachte heeft met het plegen van dit feit een weerloos en zeer kwetsbaar slachtoffer uitgekozen en bijzonder wreed behandeld. Op dit soort feiten kan niet anders worden gereageerd dan met een langdurige gevangenisstraf.

Alles afwegende doet u naar mijn oordeel de zaak recht door verdachte die in de woning was te veroordelen tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De andere verdachte krijgt volgens het OM een gevangenisstraf van 30 maanden.