Belager verslaggever Rijnmond krijgt taakstraf en moet schadevergoeding betalen

Een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel moet 60 uur taakstraf vervullen en 500 euro schadevergoeding betalen aan een verslaggever van Rijnmond. Die strafbeschikking is hem vrijdag opgelegd tijdens een zogenoemde OM-hoorzitting

In de rug aangevallen

De verslaggever werd op zondagmorgen 28 maart van dit jaar door de Krimpenaar vanuit het niets in zijn rug aangevallen toen hij kerkgangers vragen stelde over de opening van de Mieraskerk in coronatijd. Het incident werd vastgelegd op beeld. Kort daarop werd de man aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hoewel de verslaggever niet gewond raakte, maakte het incident diepe indruk op hem en ontstond er maatschappelijke onrust. 

Persveilig

Journalisten krijgen tijdens hun werk soms te maken met bedreigingen of geweld. Als journalisten hiermee te maken krijgen, wordt het moeilijker om verslag te doen. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) nemen aangiftes van journalisten van bedreiging en mishandeling daarom zeer serieus. Ook worden er hogere straffen geëist of opgelegd.

PersVeilig is een initiatief van politie, OM, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren. PersVeilig helpt journalisten en organisaties om te gaan met bedreigingen. PersVeilig wordt door de overheid geholpen met subsidie.

De verdachte heeft twee weken de tijd om in verzet te gaan.