Rechtspraak en OM winnen Bianchi prijs voor Mediation in Strafzaken

Woensdagavond 18 december hebben OM en Rechtspraak de Bianchi praktijkprijs gewonnen voor Mediation in Strafrecht. Deze prijs op het gebied van herstelrecht, wordt uitgereikt aan een succesvolle toepassing van herstelrecht in de praktijk.

Bij mediation in strafzaken krijgen slachtoffers en verdachten een aanbod voor een gezamenlijk gesprek, en kunnen ze zo werken aan zowel emotioneel als financieel herstel. Niet alleen de verdachte en het slachtoffer profiteren van de mediation maar ook de omgeving kan zien hoe onrecht hersteld kan worden. In 2019 werd 1.400 keer een zaak voor mediation aangemeld door rechters en officieren. Bijna 800 zaken werden afgerond, waarbij in 84 % van de zaken de mediation succesvol was en overeenstemming werd bereikt.

De Bianchi stichting waardeert de werkwijze en zegt hierover in haar juryrapport: “Het bijzondere aan mediation in strafzaken is dat dit alternatief vóór het ouderwetse straffen in strafrecht plaats heeft. Niet nadat de rechter gevonnist heeft, maar ervoor. Niet buiten de justitiële instituties, maar erbinnen. Dit element, die betrokkenheid van de rechterlijke macht, is in de ogen van de jury een belangrijke factor in het succes.”

Strafrechter Judith Uitermark, één van de initiatiefnemers van Mediation in Strafzaken, nam de prijs in ontvangst: "Als rechter zie ik in bepaalde zaken dat recht wordt gesproken, dat wordt afgerekend voor wat er is gebeurd, maar dat mensen eigenlijk meer nodig hebben om goed verder te kunnen in hun leven. Om het gebeuren een plek te kunnen geven en het achter zich te laten, en zich te kunnen richten op de toekomst. Dat er een kans ligt om iets te herstellen. Iets goed te maken van wat fout is gegaan. Zaken waarbij je ziet: als mensen hier toch eens met elkaar in gesprek worden gebracht…" Uitermark heeft na uitreiking van de prijs aangegeven de geldprijs te willen delen met collega’s van OM en Rechtspraak op de Antillen om mediation in strafzaken daar een impuls te geven.