Slachtofferrechten

Welke informatie kunt u hier vinden

U bent slachtoffer van een misdrijf of ongeluk. Bijvoorbeeld van geweld, aanranding, mishandeling, een verkeersongeluk, inbraak of diefstal. Of u bent nabestaande van een slachtoffer. Dan kunt u hulp krijgen. Misschien heeft u hulp nodig om de emotionele gevolgen van de gebeurtenis te verwerken.  Of u heeft vragen waar u graag antwoord op wilt. Op deze website leest u welke hulp u kunt krijgen. En waar u terecht kunt met uw vragen. Blader door de lijst met vragen en antwoorden of bekijk de verschillende filmpjes.

Wat doet het Openbaar Ministerie voor u? 

Het Openbaar Ministerie (OM) informeert, adviseert en begeleidt u tijdens de hele strafzaak.

Heeft u een vraag over uw zaak?

De politie en het OM hebben elk een eigen informatiepunt voor slachtoffers. Als uw zaak nog in behandeling is bij de politie, kunt u persoonlijk contact opnemen met het slachtofferloket van de politie. Het Slachtofferloket Politie is telefonisch bereikbaar van 09.00-16.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen. 

Als het onderzoek van de politie afgerond is, wordt uw zaak overgedragen aan het OM. Vanaf dat moment kunt u terecht bij het Informatiepunt Slachtoffers OM (IPS OM). De medewerkers van ons informatiepunt informeren en adviseren slachtoffers tijdens het hele strafproces.

Bent u slachtoffer van een ernstig misdrijf, dan heeft u een vast persoonlijk aanspreekpunt. Dit is uw slachtoffercoördinator. Hij of zij helpt u tijdens de hele strafzaak met al uw wensen en vragen.

MijnSlachtofferzaak.nl

Als slachtoffer van een misdrijf volgt u op MijnSlachtofferzaak.nl de voortgang van uw zaak in één overzicht.  U vindt hier berichten en contactmogelijkheden met de betrokken organisaties en informatie over uw rechten als slachtoffer.