Spreekrecht

Als slachtoffer of nabestaande van een ernstig delict heeft u in bepaalde gevallen spreekrecht . Of u iets mag zeggen in de rechtszaal, hangt af van het soort misdrijf. Bij de volgende misdrijven is spreekrecht:

  • misdrijven waarvoor de verdachte een gevangenisstraf kan krijgen van 8 jaar of meer en een aantal andere misdrijven, zoals ernstige mishandeling en bedreiging.

Als u spreekrecht heeft, krijgt u hierover bericht van het OM.

Spreekrecht betekent dat u in de rechtszaal tijdens de zitting iets mag zeggen. U kunt dan aan de rechter, de verdachte en de officier van justitie vertellen wat het misdrijf met u heeft gedaan. U kunt bijvoorbeeld vertellen wat u heeft meegemaakt en welke gevolgen het misdrijf voor u heeft gehad. De verdachte is vaak aanwezig tijdens de zitting. Ook kunnen er journalisten en publiek in de zaal zitten. U wilt zich daarom natuurlijk goed voorbereiden.

Bij de voorbereiding van het spreekrecht kan Slachtofferhulp Nederland u helpen (www.slachtofferhulp.nl) . Als u liever niet spreekt maar in plaats daarvan uw verklaring laat voorlezen, kunt u ook ondersteuning krijgen.

Voor hulp bij en informatie over het spreekrecht kunt u contact opnemen met een Informatiepunt Slachtoffers van het OM bij u in de buurt. Zij kunnen u ook helpen bij het opstellen van een slachtofferverklaring.

Vraag en antwoord