Nieuwe verdenking tegen kopstukken Caloh Wagoh

De verdenking tegen twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh, die in november werden aangehouden bij een grote politie-actie, breidt zich uit. Naast deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij moord, worden de mannen verdacht van betrokkenheid bij nog een tweede liquidatie. Vorige week is de nieuwe verdenking aan de verdediging kenbaar gemaakt. Ook deze verdenking komt voort uit de verklaring van een kroongetuige.

Het gaat om de liquidatie van een 42-jarige man uit Barendrecht in Rotterdam op 26 juli 2017. De opdrachtgever zou leden van Caloh Wagoh, waaronder de 70-jarig man en de 48-jarige man die in november werden aangehouden, hebben betrokken bij deze liquidatie.

Het slachtoffer had een autoverhuurbedrijf en zou op de avond van zijn dood een auto afleveren bij een klant. In deze auto is hij meerdere keren beschoten. Ondanks hulp van omstanders overleed het slachtoffer op weg naar het ziekenhuis. Het onderzoek 'Langenhorst' dat werd gestart, leidde niet eerder tot concrete bewijzen of verdachten. Kortgeleden raakte het onderzoek in een stroomversnelling, de politie denkt nu dat de opdrachtgever moet worden gezocht in het drugscircuit.

Dinsdag zal in Opsporing Verzocht aandacht worden besteed aan deze zaak.

Eerdere verdenking

Eerder werd al bekend dat de twee mannen ook worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 30-jarige man in Breukelen op 7 juli 2017. Het slachtoffer werd toen op een parkeerplaats doodgeschoten. Het onderzoek naar deze liquidatie staat bekend als het onderzoek 'Breuk'. In deze zaak werd een kroongetuigendeal gesloten met een van de drie verdachten die al worden vervolgd als uitvoerders. De twee mannen van de motorclub worden verdacht van het medeplegen van of medeplichtigheid aan die moord.

Ze worden verder verdacht van deelname aan een criminele organisatie. De grote actie op 21 november waarbij zij werden opgepakt richtte zich op de motorclub. Volgens het Openbaar Ministerie houdt de motorclub zich bezig met onder meer geweldsmisdrijven en wapenbezit en vormen de leden daarom een criminele organisatie.

Pro-formazitting

Het Openbaar Ministerie hecht er waarde aan dat één rechtbank zich buigt over de verklaringen van de kroongetuige en dat deze niet keer op keer door meerdere rechtbanken hoeft te worden gehoord. Omdat de rechtbank Midden-Nederland al is begonnen met de rechtszaak tegen de uitvoerders van de liquidatie in Breukelen, zullen ook de zaken tegen de Caloh Wagoh leden daar worden aangebracht.

Op 1 maart moeten zij voor het eerst voor rechter komen op een zogenoemde pro-formazitting. Deze zitting zal plaatsvinden in de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank in Rotterdam, maar daar zullen dus rechters uit Midden-Nederland plaatsnemen.

Woordvoering

De zaken tegen de verdachten worden in nauwe samenwerking gedaan door officieren uit Den Haag, Utrecht en Rotterdam, waarbij het parket Den Haag een coördinerende rol vervult. De woordvoering zal daarom ook worden gedaan door het Haagse parket. Alleen in de rechtszaak tegen de uitvoerders in het onderzoek 'Breuk', die al was gestart, zal de woordvoering bij het parket Midden-Nederland blijven.