Strafzaak Eris (Caloh Wagoh)

Eris is een van de omvangrijkste liquidatieonderzoeken in Nederland. In de onwaarschijnlijk korte periode van acht maanden worden vijf mensen doodgeschoten, worden drie moorden voorbereid en worden nog eens zeven mensen op de wachtlijst gezet om te worden gedood. Een jaar later wordt nog een liquidatie voorbereid. En dan is er ook nog ander heftig geweld.

In het Eris-proces staan onder anderen kopstukken en leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh terecht. Een van de oud-leden verklaart als kroongetuige over heftige en ontwrichtende (levens)delicten en over een criminele organisatie.

De president van Caloh Wagoh zou opdrachten voor liquidaties hebben aangenomen. Hij zette het werk vervolgens uit bij verschillende moordcommando's, waarvoor hij onder meer putte uit het netwerk van zijn motorclub. Maar ook mensen van buiten de club werden betrokken.

Afgesloten onderzoeken heropend

Afgesloten moordonderzoeken konden door verklaringen van de kroongetuige worden heropend. De verklaringen gaven inzicht in zaken die tot dan toe onverklaarbaar en onopgelost bleven. Langzaam ontstond het beeld van een koelbloedige criminele organisatie die voor geld mensen vermoordde.

Aangetroffen PGP-berichten geven een ontluisterend beeld: met ogenschijnlijk gemak en luchtigheid werd gesproken over het doodmaken van mensen. Het Openbaar Ministerie meent dat de gesprekken zijn toe te schrijven aan een aantal van de verdachten in Eris.

Gevaar voor omstanders

Slachtoffers werden midden op straat doodgeschoten, soms op klaarlichte dag. Of er getuigen in de buurt waren of niet, de liquidaties moesten gebeuren. Desnoods met het risico dat omstanders geraakt werden.

Ook het schieten op een leegstaande woning, als waarschuwing, bleek niet zonder gevaar voor omwonenden. Een kogel belandde in de veranda van de buren. En een dag eerder stonden verdachten per vergissing zelfs voor een verkeerd huis met een raketwerper. Gelukkig voor het gezin dat er woonde, weigerde het wapen toen.

Planning

Het inmiddels ruim 50.000 pagina's tellende dossier zal in de maanden augustus 2021 tot en met april 2022 worden behandeld door de rechtbank. De planning welk deelonderzoek op welke dag(en) wordt behandeld is te vinden op Rechtspraak.nl 

Journalisten kunnen met vragen over het Eris-proces terecht bij het OM Den Haag.