Strafzaak Marengo

In het hoger beroep van de zaak Marengo staan 14 verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord, in eerste aanleg waren er 17 verdachten. In het strafdossier komt een beeld naar voren van een geoliede moordmachine. Verschillende verdachten zijn volgens het OM ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen. Daarbij gold een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters. Een mensenleven was niets waard, gelet ook een zogenoemde vergismoord.

Zie www.rechtspraak.nl de uitspraak door de rechtbank van Amsterdam  Drie keer levenslang opgelegd in strafzaak Marengo (28-02-2024)

Door het OM is oorspronkelijk hoger beroep ingesteld in 12 zaken. Aangezien twee verdachten in het vonnis van de rechtbank berusten, is het appèl door het OM in die twee zaken ingetrokken. Bij aanvang van de eerste zittingen in april 2024 in hoger beroep zijn er dus nog tien zaken waarin sprake is van appèl door het OM. In de vier overige zaken zijn alleen verdachten in hoger beroep gegaan.

Kroongetuige

In de zaak Marengo bleek het lange tijd niet mogelijk om de geweldsspiraal te doorbreken. Er was wel TCI-informatie beschikbaar over mogelijke opdrachtgevers van liquidaties, maar onvoldoende om hen met succes te vervolgen.

Een doorbraak in het onderzoek diende zich aan toen begin 2017 Nabil B., een van de verdachten van de moord op Hakim Changachi, bereid was verklaringen af te leggen over een reeks van liquidaties. Hij verklaarde niet alleen over zijn eigen betrokkenheid bij die moorden, maar ook over de opdrachtgevers en andere betrokkenen. 

Vervolging van Ridouan T. en Saïd R.

Voor het geven van de opdrachten voor deze moorden worden Ridouan T. en Saïd R. vervolgd. Beiden worden verdacht van leidinggeven aan de criminele organisatie Marengo, die zich richt op moord, poging tot moord en voorbereiding van moord. Op 16 december 2019 is Ridouan T. aangehouden in Dubai.