Nieuwe aanhouding in liquidatie-onderzoek Eris

Er is dinsdag een derde verdachte aangehouden voor de moord op een Belgische zakenman in Spijkenisse in 2017, onderdeel van het liquidatieproces Eris tegen kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. Dat onderzoek gaat met in acht neming van de coronamaatregelen nog altijd door. Vandaag was opnieuw een pro-formazitting om de stand van zaken te bespreken.

In het Eris-proces staan met name kopstukken en leden van motorclub Caloh Wagoh terecht. Een van de clubleden verklaart als kroongetuige over heftige en ontwrichtende (levens)delicten die door de president van Caloh Wagoh zouden zijn uitgezet bij verschillende moordcommando's.

Eerder zegde het Openbaar Ministerie toe in juni een einddossier aan te leveren. Door de coronamaatregelen zal nu het dossier dat in juni wordt verstrekt nog niet compleet zijn.

Nieuwe getuige

De liquidatie van de Belgische zakenman was vandaag nog niet aan de orde op zitting. Drie verdachten zijn pas recent aangehouden. De rechtbank zal later deze week beslissen of zij langer vast moeten blijven zitten. Hun strafzaken worden dan waarschijnlijk op de zitting in juli aan het Erisproces toegevoegd.

De verdachten werden aangehouden op basis van nieuwe feiten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, waaronder verklaringen van de kroongetuige en een nieuwe anonieme getuige. Die noemde namen van de personen die de liquidatie zouden hebben gepleegd. De twee eerder aangehouden verdachten (33 en 49 jaar uit Den Haag) zouden hebben geschoten. De 42-jarige man uit Delft die dinsdag werd aangehouden zou hun chauffeur zijn geweest.

Liquidatie Spijkenisse

De Belgische zakenman werd op 21 september 2017 doodgeschoten op de Lisstraat in Spijkenisse. De auto die vermoedelijk is gebruikt werd die nacht brandend aangetroffen in Barendrecht. In de auto werd een automatisch vuurwapen gevonden dat volgens het NFI kan worden geduid als het moordwapen.

Op brandende kleding die in de buurt werd gevonden zat DNA van de 33-jarige en 49-jarige verdachten. Zij werden daarom in 2018 reeds aangehouden, maar na enige tijd ook weer in vrijheid gesteld. Op 21 april 2019 zijn ze opnieuw aangehouden naar aanleiding van de nieuwe bevindingen in het onderzoek.