Kroongetuige

Een doorbraak in het onderzoek diende zich aan toen begin 2017 Nabil B., een van de verdachten van de moord op Hakim Changachi, bereid was verklaringen af te leggen over een reeks van liquidaties.

Kroongetuige strafzaak Marengo – 41 verklaringen

Lange tijd lukte het niet om de geweldsspiraal te doorbreken. Er was wel TCI-informatie beschikbaar over mogelijke opdrachtgevers van liquidaties, maar onvoldoende om hen met succes te vervolgen.

Een doorbraak in het onderzoek diende zich aan toen begin 2017 Nabil B., een van de verdachten van de moord op Hakim Changachi, bereid was verklaringen af te leggen over een reeks van liquidaties. Hij verklaarde niet alleen over zijn eigen betrokkenheid bij die moorden, maar ook over de opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Het OM ziet zijn verklaringen als een belangrijke stap om behalve de schutters ook de opdrachtgevers van liquidaties te vervolgen. In 41 verklaringen geeft de zogenoemde kroongetuige een ontluisterend beeld van de wrede en meedogenloze manier waarop moordopdrachten worden uitgezet. Het dossier met zijn verklaringen beslaat meer dan 1500 bladzijden.

Met B. is een overeenkomst gesloten waarin hij zich verplicht om volledig opening van zaken te geven over de moorden die in de strafzaak Marengo aan de orde zijn. De overeenkomst met deze kroongetuige is een belangrijk signaal dat opdrachtgevers niet onaantastbaar zijn en het zwijgen kan worden doorbroken.

In de overeenkomst met B. is vastgelegd dat hij door het OM wordt vervolgd voor zijn strafbare handelingen bij twee moorden en een poging tot moord. Ook wordt hij vervolgd voor deelname aan de criminele organisatie. Wanneer deze feiten bewezen kunnen worden zal het OM tegen hem een gevangenisstraf eisen van 12 jaar. Dat is een korting van 50 procent op een basiseis van 24 jaar gevangenisstraf.