In hoger beroep hogere straf geëist voor verkrachting en beroving bejaarde vrouw in Den Haag

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep zeven jaar cel en TBS geëist tegen een inmiddels 45-jarige man. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan het verkrachten en beroven van een 85-jarige vrouw in een seniorenflat in Den Haag op 1 juli 2015.

De man kwam in de vroege ochtend rond de klok van 05.00 uur via het op een kier staande slaapkamerraam de woning van het slachtoffer binnen. Daar werd de vrouw op het bed geduwd en bedreigd en verkracht. Daarna pakte hij haar bankpas en geld uit een tas. Met een schaar op haar keel dwong hij het slachtoffer de juiste pincode te geven. Ook sloeg hij haar met een zweep. De man verbleef enkele uren in de woning. Rond 09.00 uur zag de vrouw kans haar woning te verlaten en een paar aan het werk zijnde tuinmannen te waarschuwen.

De rechtbank veroordeelde de verdachte overeenkomstig de eis van de officier van justitie tot vijf jaar cel en TBS. De verdachte stelde hoger beroep in.

Grondige bestudering van de stukken, waaronder het vonnis van de rechtbank, en een nieuwe beoordeling van de zaak door de advocaat-generaal, leiden echter tot de conclusie dat het OM vindt dat de eerder door de officier van justitie geëiste en door de rechtbank opgelegde straf onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten en de grote gevolgen voor het slachtoffer. Een langere celstraf is dan ook op zijn plaats. "De gebeurtenissen zijn voor de vrouw een ontluisterende ervaring geweest. Een ware horrornacht in haar eigen woning in de herfst van haar leven. Tot op de dag van vandaag heeft zij herbelevingen. De vrouw bevond zich ten opzichte van de toen 44-jarige verdachte in een volstrekt weerloze positie en is vier uren lang onder angstaanjagende omstandigheden in zijn macht geweest. Verdachte heeft veel recidive op het gebied van berovingen met geweld. Hij gaat bovendien zijn verantwoordelijkheid voor zijn handelen volledig uit de weg.” De gedragsdeskundigen achten verdachte gezien zijn persoonlijkheidsstoornis enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Er bestaat een hoog recidiverisico. De beveiliging van de maatschappij leidt dan ook tot het ook, naast de geëiste celstraf, vorderen van de maatregel van TBS met dwang.

Uitspraak over twee weken.