In hoger beroep TBS en lange celstraffen geëist wegens vrijheidsberoving en verkrachting 19-jarig meisje

De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft in hoger beroep tegen een 35-jarige verdachte uit Eindhoven negen jaar cel en TBS geëist; mocht het hof niet toekomen aan het opleggen van TBS dan is de eis van de advocaat-generaal veertien jaar cel. Tegen de medeverdachte, een 32-jarige man eveneens uit Eindhoven, werd twaalf jaar cel geëist. Volgens het OM hebben de mannen zich op 1 januari 2012 schuldig gemaakt aan vrijheidsberoving en verkrachting van een destijds 19-jarig meisje uit Turnhout.

Het meisje werd in de nieuwjaarsnacht op de openbare weg in Turnhout als willekeurig slachtoffer omstreeks 04.50 uur door de mannen gewelddadig ontvoerd. Ze werd hun auto in gewerkt, haar mond en ogen werden afgeplakt, ze werd geslagen en in de auto al aangerand, mishandeld en bedreigd. Ze werd vervolgens in een woning in Eindhoven door beide mannen langdurig verkracht, daarna van buiten en binnen met een bijtende vloeistof gereinigd en in Waalre achtergelaten op een wijze die grote onzekerheid meebracht of ze het er levend van af zou brengen. “Wat haar overkwam valt eigenlijk niet te vangen in woorden die voldoende uitdrukking geven aan de afschuw daarover”, aldus de advocaat-generaal.

De advocaat-generaal gaf aan dat de enorme impact op het meisje volstrekt helder is. Zij sprak zelf ook een indrukwekkende slachtofferverklaring uit, waaruit bleek hoe onvoorstelbaar groot de inbreuken op haar lichamelijke integriteit waren, naast de angst voor een mogelijk fatale afloop. “Grote compassie met het slachtoffer en zo mogelijk een nog grotere afkeer voor personen die een ander zoiets aandoen, zijn het directe gevolg en in de strafeis hoort dat door te klinken. Daarnaast is er in deze strafzaak sprake van een enorme gezamenlijke planmatige kwaadaardigheid bij degenen die de feiten pleegden en ook dat maakt dat lange celstraffen op zijn plaats zijn, in één geval gecombineerd met de maatregel van TBS”, aldus de advocaat-generaal.

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot respectievelijk negen jaar cel en TBS en acht jaar cel. De verdachten stelden hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.