In hoger beroep 5 jaar cel en TBS geëist wegens neersteken ex-partner in Amsterdam

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft in hoger beroep vijf jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 56-jarige man uit Amsterdam. In de visie van het OM heeft de man op 2 december 2015 in de Borgerstraat in Amsterdam zijn ex-partner gestoken met een mes. De vrouw raakte ernstig gewond maar overleefde het incident.

De ochtend van het incident was verdachte boos op zijn ex vanwege een foto van hun gezamenlijke dochter. Die middag liep hij, bij de overdracht van zijn dochter, doelgericht naar de auto van zijn ex en stak haar vervolgens vijf keer. Hij liet haar ernstig gewond achter.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot drie jaar cel en TBS wegens poging tot doodslag. De verdachte stelde hoger beroep in.

De advocaat-generaal is van mening dat verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld en dat daarmee sprake is van een poging tot moord. “Verdachte had een mes bij zich. Een getuige heeft verklaard dat de ontmoeting zakelijk en afstandelijk was; verdachte was kalm. Er was geen sprake van een opwelling maar van een weloverwogen handeling.”

Vanwege de zwaardere kwalificatie van het feit, poging moord in plaats van poging doodslag, vindt de advocaat-generaal dat een hogere celstraf dan die de rechtbank heeft opgelegd, op zijn plaats is. “Het gaat om een verschrikkelijk voorval, in het openbaar, waarbij het een wonder mag worden genoemd dat de vrouw het incident heeft overleefd. De verwondingen waren dusdanig ernstig dat deze zonder medisch ingrijpen waarschijnlijk dodelijk waren geweest. Het is een traumatische ervaring geweest voor de vrouw en ook voor hun destijds vierjarige dochter die noodgedwongen getuige was van dat voorval.” Vanwege een door de deskundigen geconstateerde persoonlijkheidsstoornis bij de verdachte, eiste de advocaat-generaal naast de celstraf ook de TBS-maatregel met dwangverpleging.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.