OM eist in hoger beroep 10 jaar en TBS met dwangverpleging voor dodelijke steekpartij Gouda

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag eiste vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 10 jaar en TBS met dwangverpleging tegen een 49-jarige verdachte uit Gouda. De man wordt verdacht van bedreiging en een steekpartij met dodelijke afloop. Op 14 mei 2015 heeft de verdachte een destijds 49-jarige plaatsgenoot om het leven gebracht.

“Als iets eenmaal gebeurt, hoeft het niet nogmaals te gebeuren. Als iets tweemaal gebeurt, is de kans groot dat het een derde keer ook gebeurt. Als iets driemaal gebeurt, zal het beslist nog een vierde keer gebeuren. In het geval van de verdachte: als iemand vier of zelfs vijf keer probeert een ander van het leven te beroven, moet hij ter bescherming van de maatschappij daaruit worden verwijderd en worden behandeld, zodat een zekere zesde en zevende keer worden voorkomen.” Met die woorden opende de advocaat-generaal vandaag zijn requisitoir. In de visie van het OM staat vast dat de verdachte die bewuste avond op 14 mei het slachtoffer met een mes neerstak en vervolgens op de vlucht sloeg.

Geen noodweer

In hoger beroep is aan de orde of er sprake is geweest van noodweer aan de zijde van verdachte. Het OM meent dat voor het noodweerscenario weinig tot geen aanknopingspunten zijn gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat het slachtoffer linkshandig was, terwijl verdachte verklaarde dat hij door het slachtoffer werd aangevallen met een mes in zijn rechterhand. Ook past een bepaalde verwonding bij het slachtoffer niet bij de door verdachte geschetste situatie. De verdachte zou bovendien wisselend hebben verklaard over hetgeen die avond is gebeurd. Daarbij heeft een getuige verklaard dat juist verdachte agressief en dreigend sprak richting het slachtoffer in plaats van andersom. Het OM verwerpt dan ook het beroep op noodweer en noodweerexces.

Mate van toerekeningsvatbaarheid

Bij de verdachte is een chronische psychische stoornis geconstateerd, die volgens het OM ook aanwezig was tijdens het plegen van de strafbare feiten. Het OM acht de verdachte dan ook in verminderde mate toerekeningsvatbaar. Door gebrek aan medewerking van de verdachte kan door deskundigen geen uitspraak worden gedaan over de kans op recidive, maar het is volgens de advocaat-generaal zeker dat de verdachte zal recidiveren, tenzij hij wordt behandeld.

De advocaat-generaal rekent verdachte de dood van de 49-jarige man zwaar aan. “Verdachte heeft twee kinderen hun vader ontnomen. Maar hij neemt voor deze daad geen verantwoordelijkheid. Hij wil er mee weg komen. Het verdriet van de kinderen maar ook dat van de zussen van het slachtoffer, zijn moeder en ex-partner is nauwelijks onder woorden te brengen. Voor dit leed en de gevolgen houd ik verdachte verantwoordelijk”.

Het hof doet uitspraak op 14 juni.