OM eist tegen Kampense in hoger beroep lange celstraf en TBS voor moord in Ermelo

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 20 jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 33-jarige vrouw uit Kampen. Zij wordt verdacht van een gruwelijke moord op een 58-jarige man uit Amersfoort.

Mocht het gerechtshof in Arnhem geen reden zien TBS met dwangverpleging op te leggen, eist de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank in Zutphen legde op 16 december 2016 een gevangenisstraf van 20 jaar op vanwege doodslag en onder meer brandstichting. Zowel verdachte als het OM gingen in hoger beroep.

Gruwelijk

Het slachtoffer werd volgens het OM op 13 maart 2014 vermoord in een vakantiechalet in Ermelo. De vrouw heeft in de ogen van het OM en de rechtbank het slachtoffer met een mes en een bijl om het leven gebracht. De AG is duidelijk over wat die avond is gebeurd op het Gelderse vakantiepark. “Verdachte heeft op een gruwelijke manier het slachtoffer het leven ontnomen door hem te verwonden met en mes en een bijl. Het slachtoffer had talloze verwondingen. De meest huiveringwekkende constatering, maar ook weer versterkend voor het “kalm beraad” is echter dat het slachtoffer - ook nadat hij met tape was gebonden - is gestoken. Dat betekent dat dóór dat tape heen - heel bewust en doelgericht - met een mes ín het lichaam is gestoken.”

Niet onbehandeld

Het hoger beroep van het OM is met name ingegeven door de overweging dat verdachte niet onbehandeld kan en mag terugkeren in de maatschappij. De AG meent dat er sprake is van een stoornis: “Het risico dat zij dan opnieuw onder invloed van haar stoornis een levensdelict pleegt, is levensgroot.”

Moord

Daarnaast is het OM van mening dat moord bewezen kan worden verklaard. Volgens de AG is er sprake van handelen met voorbedachte raad. “Er zijn concrete aanwijzingen naar voren te brengen dat het slachtoffer niet in een opwelling is omgebracht, maar dat dit door verdachte tevoren was gepland.”

Eerdere veroordeling

Overigens is verdachte al eerder veroordeeld geweest voor het medeplegen van het doodsteken van een man in Den Haag. Naast de vrouw staan in deze zaak tevens drie medeverdachten terecht. Zij worden ervan verdacht de hoofdverdachte te hebben geholpen bij de brandstichting en het uitwissen van sporen van deze moord.

De uitspraak in deze zaak is op 24 januari.