OM eist in hoger beroep langere gevangenisstraf en TBS-maatregel voor basketballcoach vanwege seksueel misbruik van kinderen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 56 maanden en TBS met voorwaarden geëist tegen een 51-jarige basketbalcoach.

TBS

De rechtbank in Utrecht veroordeelde verdachte op 6 januari 2017 tot een gevangenisstraf van 42 maanden en TBS met verpleging. Verdachte ging in hoger beroep, het OM niet.

Seksueel misbruik

Ook in hoger beroep is het standpunt van het OM dat de man tussen 2000 en 2002 jeugdspelers in de provincie Utrecht heeft misbruikt. Daarnaast heeft hij later dertien minderjarige jongens misleid tot het plegen van seksuele handelingen voor een webcam. Ook bezat en vervaardigde verdachte kinderporno.

Aangifte

In 2015 deed een voormalige jeugdspeler aangifte tegen de coach, omdat hij als jonge jongen vele malen door hem is misbruikt. Daarna meldden zich meer slachtoffers. Na aanhouding van verdachte is, volgens het OM en de rechtbank, gebleken dat hij ook diverse jongens heeft misleid om voor een webcam seksuele handelingen te verrichten. Daarbij heeft hij in enkele gevallen opnames gemaakt.

Vertrouwen

De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), spreekt van ernstige strafbare feiten. Voor een deel van die feiten geldt dat verdachte in zijn positie als coach misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van de kinderen, hun ouders en ook de betrokken sportclubs. Hij heeft dat vertrouwen ernstig beschaamd.

Voor de slachtoffers met wie verdachte via internet contact legde geldt dat zij door hem zijn misleid, omdat hij zich voordeed als een minderjarig meisje.

Hoger beroep

In hoger beroep is de man onderzocht door het Pieter Baancentrum. Ook door de reclassering is aanvullend gerapporteerd. Vandaag zijn de gedragsdeskundigen door het Gerechtshof gehoord over hun bevindingen en hun advies voor de afdoening van deze zaak. Het OM heeft het advies van de deskundigen gevolgd en naast de gevangenisstraf de maatregel van TBS met voorwaarden geëist.

Het Gerechtshof in Arnhem doet naar verwachting over vier weken uitspraak.