OM eist tbs met dwang in hoger beroep voor aanval op psycholoog

Wat begon als een doorsnee vrijdag eindigde in een horrorscenario. Tijdens je werk aangevallen worden met een scherp voorwerp. Het overkwam een psychologe in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen verdachte een tbs maatregel met dwangverpleging geëist.

Op 7 juli 2017 vond een beoordelingsgesprek plaats tussen verdachte, destijds gedetineerd in Alphen aan den Rijn, en een inrichtingspsycholoog. Personeel van de inrichting had aangegeven dat moeilijk contact te leggen was met verdachte. Het lukt het slachtoffer om het gesprek met verdachte te voeren maar op het moment dat het gesprek teneinde loopt zou verdachte iets uit zijn broekzak gehaald hebben. Verdachte zou het slachtoffer bij de keel hebben gegrepen en vervolgens het scherpe voorwerp tegen haar keel hebben gedrukt. Door te gillen en te vechten, en met behulp van de toegesnelde bewaarders, wist het slachtoffer de aanval af te weren.

De rechtbank sprak verdachte in 2018 vrij omdat niet zonder twijfel kon worden vastgesteld dat verdachte gebruikt had gemaakt van een stuk glas of een scherp voorwerp. Het letsel kon in de visie van de rechtbank ook op een andere manier zijn ontstaan, bijvoorbeeld door de nagels van verdachte. De rechtbank veroordeelde de verdachte wel voor het bij de keel grijpen van het slachtoffer en gelaste hiervoor plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van één jaar. Het OM was het niet met de rechtbank eens en ging in hoger beroep.

De advocaat-generaal acht de kans dat de verwondingen van het slachtoffer door bijvoorbeeld de nagels van verdachte zijn ontstaan onaannemelijk. Het slachtoffer zou snijwondjes aan haar hals hebben. Getuigen spreken over na het gesprek aangetroffen stukjes glas op de vloer van de spreekkamer en één getuige verklaart dat verdachte nog een stukje glas in zijn hand hield nadat hij bij de psycholoog was weggehaald. Verdachte zou ook pas nadat hij kennis had genomen van het strafdossier hebben verklaard dat hij enkel met één hand de keel van het slachtoffer had vastgegrepen. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat verdachte met beide handen de keel, een uiterst kwetsbaar lichaamsdeel, van het slachtoffer heeft dichtgeknepen en met zoveel kracht dat de bewakers hem van het slachtoffer moesten lostrekken. Het OM acht poging doodslag dan ook bewezen.

In hoger beroep is verdachte opnieuw onderzocht naar zijn geestelijke gesteldheid. De deskundigen adviseren om verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis zou onvoldoende effectief en van te korte duur zijn. Mede gelet op die conclusies, de ernst van de feiten, het ontbreken van ziektebesef en –inzicht bij verdachte en het hoge recidiverisico, is het OM van mening dat tbs met dwangverpleging in deze geboden is.

Het hof Den Haag doet uitspraak op 4 december 2019.