OM eist naast celstraf ook TBS in doodslagzaak Rotterdamse animeerbar

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van twaalf jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 59-jarige man uit Rotterdam. Hij wordt verdacht van een beroving in februari 2016 met dodelijke afloop op de 65-jarige eigenaar van de voormalige animeerbar “Mon Cheri” in Rotterdam.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de verdachte op 23 november 2016 tot een gevangenisstraf van vijftien jaar, conform de eis van de officier van justitie. Tegen dat vonnis ging de verdachte in hoger beroep.

Dertig keer

Volgens het OM staat vast dat de man het slachtoffer zo’n dertig keer met een hamer krachtig op het hoofd heeft geslagen. Tijdens het slaan en schoppen van het slachtoffer probeerde de man de lade van de kassa te openen. De advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, vindt dat er sprake is van excessief geweld en legt daarom (gekwalificeerde) doodslag ten laste.

Breekijzer

Daarnaast is er in zijn ogen ook sprake van diefstal met geweld, omdat verdachte uiteindelijk een geldcassette van een gokkast meeneemt als buit. Een gokkast die is opengemaakt met een breekijzer.

Recidive

In hoger beroep is de verdachte onderzocht door twee gedragsdeskundigen. Zij komen tot de conclusie dat een TBS-maatregel met dwangverpleging moet worden opgelegd. Dit zodat het recidiverisico tot een aanvaardbaar risico teruggebracht kan worden. Dit advies neemt de AG over. “Dit omdat ik verdachte in verminderde mate toerekeningsvatbaar acht. Daarnaast is, gelet op de strafbare feiten en het heftige dodelijke geweld, ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden.”

In deze zaak is er sprake van een vrouwelijke medeverdachte. Deze zaak is inmiddels onherroepelijk. Zij werd door de rechtbank veroordeeld tot een verplichte opname van een jaar in een psychiatrische kliniek.

Het Gerechtshof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.